Als fietser aangereden en nu?

Als fietser aangereden en nu?

Bent u als fietser betrokken bij een ongeval, bijvoorbeeld omdat u bent aangereden? Dan heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding, die u gratis kunt laten verhalen. Zelfs als het een tijdje terug is. Maar hoe zit het precies? Wat voor soort kosten kunt u laten verhalen? Wij leggen het uit!

Fietsongelukken: 3 situaties

Aangereden door een auto

Aangereden door een auto

Wordt u op de fiets aangereden door een motorvoertuig (vb. auto, vrachtwagen of motor)? Dan is de kans op letselschade erg groot. Als zwakke verkeersdeelnemer bent u extra beschermd in het verkeer. Daarom heeft u meer rechten, waardoor u in bijna alle gevallen in aanmerking komt voor een schadevergoeding. De rechten zijn wettelijk bepaald. 

Aangereden door een scooter

Aangereden door een scooter

Stel: u zit op de fiets en een scooter rijdt u van achter aan. Dan kunt u een flinke smak maken. Ook een scooter wordt gezien als een motorvoertuig, waardoor dezelfde regels gelden als bij een auto. Wanneer u wordt aangereden door een scooter of brommer, heeft u dan ook vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. 

Aangereden door een fietser

Aangereden door een fietser

Als fietser aangereden door een fietser? Dan bepaalt de verkeerssituatie de aansprakelijkheid en letselschadevergoeding. Had u voorrang, maar kreeg u deze niet? Dan kunt u de eventueel opgelopen letselschade laten verhalen op de andere fietser. Ook wanneer de andere fietser een gevaarlijke situatie veroorzaakte (vb. plotseling remmen). 

 Gratis juridische hulp bij het verhalen van uw schade?

Gratis juridische hulp bij het verhalen van uw schade?

Wij helpen! Er is vrijwel altijd schadevergoeding mogelijk.

Wat valt er onder de schadevergoeding?

Stel: u wordt als fietser aangereden door een auto, dan lopen de kosten al snel hoog op. Dat geldt niet alleen voor de materiële schade, zoals een kapotte fiets of kapotte kleding, maar zeker ook voor de lichamelijke klachten die u als fietser oploopt door het ongeval.

Voorbeeld schadevergoeding fietser

Let wel: het verschilt per situatie welke kosten u vergoed kunt krijgen, maar in de meeste gevallen is het meer dan u zou denken.

Schade aan fiets

€ 550

Schade aan mobiele telefoon

€ 325

Schade aan kleding

€ 150

Langere tijd niet kunnen werken

€ 3.000

Zorgkosten verplicht eigen risico

€ 385

Zorgkosten vrijwillig eigen risico

€ 500

Revalidatie; fysiotherapie

€ 700

Extra reiskosten

€ 200

Hulp huishoudelijke taken

€ 1.200

Smartengeld

€ 3.500

Totaal € 10.510

 

Rechten schadevergoeding

Rechten schadevergoeding

  • Bestuurder motorvoertuig schuldig? 100% vergoeding voor de fietser.
  • Fietser schuldig? Toch minimaal 50% vergoeding voor de fietser.
  • Beiden even schuldig? Dan 50 - 100% vergoeding voor de fietser.
  • Fietser is 13 jaar of jonger? Dan altijd 100% schadevergoeding, ongeacht schuld.

Aangereden als fietser: aandachtspunten!

Uiteraard staat uw gezondheid op nummer 1. Zorg dat u medische zorg krijgt, of laat omstanders het regelen. Aangereden door een fietser? Vraag diens contactgegevens. Aangereden door een motorvoertuig? Noteer dan ook het kenteken (of laat het noteren). Met een paar basisgegevens kunt u de schade laten verhalen op de derde partij. Slim is ook om bewijsmateriaal te verzamelen (denk aan foto's van de schade). Is de dader doorgereden? Stel dan ook de politie op de hoogte en probeer binnen 14 dagen de gegevens van de dader te achterhalen (bijvoorbeeld door een getuigenverklaring te regelen). Alleen dan kunnen wij eventueel alsnog uw schade voor u verhalen.

Aanrijding al tijdje terug? Geen probleem!

Bent u aangereden door een auto of een ander motorvoertuig (bijvoorbeeld motor, bromfiets of vrachtwagen)? Ook als uw aanrijding 2 jaar geleden heeft plaatsgevonden, kunt u uw schade nog bij ons melden. Hierbij is het extra belangrijk dat u gegevens van de tegenpartij en bewijsmateriaal heeft verzameld. Dit helpt ons om alsnog uw schade voor u te kunnen verhalen, ook al was uw aanrijding een tijdje terug.

Tip: laat gratis uw letselschade verhalen

Veel mensen weten niet dat de schade kosteloos verhaald kan worden op de tegenpartij! Het enige wat u hoeft te doen is online uw schade melden via Letselhulpservice en wij zorgen voor de rest. 

In 4 stappen uw schadevergoeding

1. Meld uw letselschade

1. Meld uw letselschade

Dit kan telefonisch of online! Kies de manier die u prettig vindt. Uw melding is altijd vrijblijvend!

2. Onderzoek naar de toedracht

2. Onderzoek naar de toedracht

Wij checken op basis van de beschikbare informatie wie verantwoordelijk is voor het ongeval. Deze check is uiteraard gratis!

3. Aansprakelijk stellen

3. Aansprakelijk stellen

Schatten wij in dat uw schade verhaalbaar is? Dan stellen wij de andere partij aansprakelijk. Ook onze behandeling kost u niets!

4. Ontvang uw vergoeding

4. Ontvang uw vergoeding

Samen met u brengen wij de gevolgen van het ongeval in kaart. Vervolgens claimen wij namens u een passende letselschadevergoeding.

 
Meld uw letselschade gratis!

Meld uw letselschade gratis!

Wij helpen u graag en reageren snel! In bijna alle gevallen is een schadevergoeding mogelijk.