Boete fietsen zonder licht 2020: de bedragen!

Boete fietsen zonder licht 2020: de bedragen!

Gepubliceerd: 1 januari 2020

Wintertijd, het is weer vroeg donker! Fiets jij wel eens zonder licht? In 2018 deelde de politie ruim 43.000 bekeuringen uit voor fietsen zonder licht. Hoe duur is een boete voor fietsen zonder licht in 2020? En voor kinderen? En wat als je wordt aangereden, heb je dan recht op een schadevergoeding?

1. Boete fietsen zonder licht 2020

Word je staande gehouden door de politie en krijg je geen waarschuwing? Dan kost fietsen zonder licht je € 55,-. Check fietsverlichting regels 2020. hoe je je fiets perfect kan verlichten.

2. Boete geen achterlicht, wel voorlicht 2020

Als je denkt ‘korting’ te krijgen, dan heb je het mis. Ook als één van je lichten het wel doen, word je op de bon geslingerd voor € 55,-.

3. Boete fietsen met knipperlicht 2020

Die kleine fietslampjes zijn handig, maar zet ze niet op knipperstand! Anders krijg je ook een boete van € 55,-. Als je met knipperende lichten fietst, kunnen andere weggebruikers de afstand naar jou toe niet goed inschatten. Dit kan voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen.

4. Boete fietsen zonder reflectoren 2020

Als je verkeerde of ontbrekende reflectoren hebt op je fiets, krijg je een boete van € 35,- per reflector. Bekijk welke reflectoren je in 2020 op je fiets moet hebben.

5. Boete fietsen zonder licht voor kinderen 2020

In de praktijk blijkt dat veel kinderen zonder verlichting naar school fietsen. Ook daar is de politie scherp op! Tussen de 12 en 16 jaar? Als je zonder verlichting fietst, betaal je de helft van de oorsprongelijke fietsverlichtingsboete: € 27,50. Ben je 12 jaar of jonger? Dan krijg je per brief een waarschuwing. Goed om te weten: kinderen onder 14 jaar die worden aangereden hebben altijd recht op 100% schadevergoeding.

Als fietser aangereden?

Als fietser aangereden?

Tot 2 jaar terug kunt u uw schade laten verhalen. Vul dit korte formulier in. Wij verhalen uw schadevergoeding gratis!

Let op: legitimatieplicht, ook in 2020. Anders extra boete!

Word je staande gehouden vanwege fietsen zonder licht? Dan wordt om een geldig identiteitsbewijs gevraagd. Heb je die niet bij je? Dan betaal je de jackpot van € 90,- bovenop de fietsverlichtingsboete. Iedereen van 14 jaar of ouder moet zich namelijk kunnen legitimeren.

Fietsverlichtingsboete? Administratiekosten!

Krijg je een boete thuisgestuurd voor fietsen zonder licht? Dan moet je altijd € 9,- administratiekosten betalen.

Daarom fietsen met licht

Als je een aanrijding op de fiets krijgt, dan kunnen de gevolgen groot zijn! Met fietsverlichting ben je op de eerste plaats beter zichtbaar voor automobilisten en andere weggebruikers. En je ziet zelf ook beter uiteraard!

Raak je als fietser toch betrokken bij een ongeval?

Erg vervelend! Maar aanrader: meld gratis je letselschade online. Ook als het jouw schuld is, heb je namelijk recht op minstens 50% schadevergoeding van de kosten die je maakt (je krijgt meer vergoed dan je wellicht denkt!). Via Letselhulpservice regelen we kosteloos jouw schadevergoeding van a tot z.