Fietssymbool op tegel

Fietsongeluk: recente cijfers en recht op schadevergoeding!

Gepubliceerd op 06-08-2021
403 keer gelezen

In Nederland wordt veel gefietst! En er zijn plannen om dat alleen nog maar meer te stimuleren vanuit de overheid, zo maakte de Fietsbond bekend (juni, 2019). Dat is mooi, alleen zijn fietsers zeer kwetsbaar in het verkeer. Als er iets gebeurt, dan zijn er snel gewonden of erger. Hieronder duiken we in een paar fietsongevallencijfers. Ook laten we u zien dat u vrijwel altijd recht heeft op een schadevergoeding bij een fietsongeluk.

 

Fietsen in 2019 nóg populairder

15 miljard kilometer! Dat leggen wij Nederlanders af per jaar op de fiets (bron: Fietsbond). Met de 23 miljoen fietsen die er in Nederland in bezit zijn, waaronder 2 miljoen elektrische fietsen. Dit betekent dat we gemiddeld 1,5 fiets per persoon bezitten, berekend over ongeveer 17 miljoen inwoners. Fietsen wordt alleen maar populairder: in 2018 werden er in Nederland maar liefst 1 miljoen fietsen verkocht (40% e-bikes).

 

Fietsongelukken in cijfers 2018/2017

Sinds 1 juli 2019 mag er niet geappt worden op de fiets. Hiermee hoopt men het aantal fietsongelukken terug te brengen. Maar feit blijft: fietsers zijn zeer kwetsbaar in het verkeer. Sinds de komst van de e-bikes is daar nog ‘een schepje bovenop gekomen’. Dat blijkt ook uit cijfers:

 

- Fietsongeluk met fatale afloop. De meeste verkeersdoden vallen vrijwel elk jaar onder automobilisten, maar in 2017 waren fietsers voor het eerst de grootste groep dodelijke verkeersslachtoffers. Mede door de komst van de e-bike. Verder zijn er in 2018 11% meer fietsers overleden in het verkeer dan in 2017 (228 gevallen i.p.v. 206). Opvallend is dat er meer slachtoffers zijn gevallen dan voorheen in de leeftijdsgroep 50 – 60 jaar volgens de Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

- Fietsongeluk zonder fatale afloop. Het aantal gewonden door fietsongelukken zijn minder goed geregistreerd.* Wel maakt de SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) elk jaar een schatting van het aantal zwaargewonde fietsers door een verkeersongeval. De cijfers van 2018 zijn nog niet bekend, maar in 2017 zijn er 20.800 personen ernstig gewond geraakt in het verkeer. Bijna 75% betreft fietsers. In 2016 waren er iets meer gewonden namelijk 21.300, maar hierbij gaat het om 63% fietsers. Ook hier raken met name ouderen op de fiets gewond (een kwart zat op een e-bike).

 

* Het aantal gewonden door fietsongelukken ligt hoger naar verluid. Bij zorgverleners wordt vaak niet de oorzaak van de letselschade door wijze van transport geregistreerd. Als dat wel gebeurt, komen die cijfers in BRON (Bestand geRegistreerde Ongevallen in Nederland) terecht.

Fietser aangereden

Aangereden op de fiets?

Aanreden als fietser? Denk aan schadevergoeding!

Stel: u wordt als fietser aangereden door een auto en breekt een arm of nog erger. Claimt u dan de schadekosten bij de tegenpartij? Of laat u het zitten? In Nederland heerst niet echt het klimaat van ‘I sue you’, maar waarom zou u geld moeten betalen als dat niet hoeft?

 

Voorbeelden van kosten aanrijding als fietser

- Als u naar het ziekenhuis gaat, kost het u eigen risico als de zorg onder de basisverzekering valt (denk aan ambulance- en ziekenhuiskosten). Die maximaal 385 euro aan eigen risico (2019) moet u zelf betalen. Heeft u uw eigen risico opgehoogd, dan kan het bedrag oplopen tot zelfs 885 euro.

- Kunt u door het fietsongeluk niet werken? Dan loopt u inkomsten mis, soms wel tot in de duizenden euro’s. Raakt u arbeidsongeschikt, dan zijn de kosten vaak niet te overzien. Verhaalt u die kosten niet? Ook dan moet u daarvoor zelf opdraaien.

 

Fietsers vrijwel altijd recht op letselschadevergoeding

Fietsers zijn ‘zwakke’ verkeersdeelnemers t.o.v. automobilisten en komen daarom in de meeste gevallen bij (letsel)schade in aanmerking voor een vergoeding:

  • 100% vergoeding voor de fietser als de automobilist schuldig is.
  • Minimaal 50% vergoeding voor de fietser van de automobilist als de fietser schuldig is. 
  • 50 - 100% vergoeding voor de fietser als automobilist en fietser beiden schuldig zijn. 

 

Alleen in uiterste gevallen van overmacht, gaat een automobilist vrijuit (lees: hoeft geen schadevergoeding te betalen). Ook goed om te weten: jonge fietsers (14 jaar of jonger) hebben bij schade altijd recht op 100% vergoeding.  

 

Letselschadevergoeding fietsongeluk? Gratis te verhalen!

Als u een fietsongeluk krijgt of heeft gehad, dan kunt u kosteloos de letselschade laten verhalen. Meld uw letselschade hier, dan gaat Letselhulpservice voor u aan de slag om een letselschadevergoeding te bedingen bij de aansprakelijke partij. Zo draait u zelf niet onnodig voor de kosten op.

 

Direct melden

Let op: om uw letselschade te kunnen verhalen hebben we de gegevens van de tegenpartij nodig óf het ongeval moet gemeld zijn bij de politie. U kunt wel alvast uw gegevens sturen, dan nemen wij contact met u op.

Uw gegevens