Kind op fiets aangereden door auto? 100% recht op schadevergoeding!

Kind op fiets aangereden door auto? 100% recht op schadevergoeding!

Gepubliceerd: 16 september 2019

Er vallen ruim 2 keer zoveel verkeersslachtoffers onder scholieren na de zomervakantie, dan in het rest van het jaar! Dat blijkt uit recente cijfers van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Vanaf welke leeftijd is het veilig voor kinderen om alleen naar school te fietsen? En welke rechten hebben kinderen bij een aanrijding?

Vooral onder 12-jarigen meer ernstige verkeersgewonden

Het aantal ernstige verkeersgewonden steeg vooral onder 12-jarigen: van 7,6% in augustus naar 17,2% in september (2018). Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Kinderen moeten weer wennen aan het drukke verkeer, of gaan voor het eerst naar de middelbare school (nieuwe route fietsen).

Vanaf welke leeftijd is alleen fietsen naar school veilig?

Om kinderen alleen naar school te laten fietsen is een grote stap. Maar vanaf wanneer is het veilig genoeg? Want: veel kinderen zien vaak geen gevaar en zijn snel afgeleid.

Kinderen van 9-10 jaar: net wel of niet

Volgens VVN kan een kind pas goed afstanden en snelheden inschatten bij een leeftijd van 9 en of 10 jaar. Fietsersbond (België) adviseert een minimum leeftijd van 10 jaar, maar dit hangt ook af van uw kind: al dan niet snelle ontwikkeling, de schoolroute zelf en de opgedane verkeerservaring. 10-jarigen snappen vaak nog niet de verkeersregels bij lastige verkeerssituaties, maar simpele situaties lukken wel. Zij kunnen ook vanuit hun ooghoeken opletten, 9-jarigen vaak nog niet (meer een tunnelkijk).

Kinderen 12-13 jaar: vaak ja

In deze leeftijdscategorie kunnen kinderen ingewikkelde verkeerssituaties, met verschillende deelnemers uit diverse richtingen al wel meer overzien. Over het algemeen kunnen ze dus goed alleen fietsen. In september naar school fietsen blijft, zoals eerder genoemd, wel extra opletten geblazen.

Kinderen van 14 jaar en ouder: echt ja

Vanaf de 14-jarige leeftijd hebben ze het wel goed in de smiezen. Ze kunnen goed fietsen (balans houden) en gevaarlijke sitaties goed inschatten. Alleen naar school fietsen is veilig genoeg.

Kind op fiets aangereden door auto? Altijd recht op 100% vergoeding!

Omdat kinderen erg kwetsbaar zijn in het verkeer, hebben zij bij een aanrijding door een auto of andere motorvoertuigen nóg meer rechten dan ‘oudere’ fietsers.

- Fietsend kind van 13 jaar of jonger aangereden door een auto? Dan heeft het kind 100% recht op een schadevergoeding, zelfs als het door eigen schuld is gebeurd. De kosten lopen hoog op, vaak tot in de duizenden euro’s. Denk aan ziekenhuiskosten, vertraging op school, kapotte fiets, psychische gevolgen, ambulance etc.
- Als fietser van 14 jaar of ouder aangereden door auto? Ook dan recht op 100% schadevergoeding! Bij eigen schuld of evenveel schuld als de automobilist, dan heeft de fietser recht op minstens 50% schadevergoeding.

Aangereden door een auto? Letselschade gratis laten verhalen!

Wat veel mensen niet weten, is dat de letselschade gratis verhaald kan worden op de automobilist. Het is ook niet eerlijk als u hiervoor zelf moet opdraaien, toch? Het melden zelf is heel eenvoudig en in 99% van de gevallen kan daadwerkelijk uw schade verhaald worden.

Zo kunt u ‘letselschade fietsongeluk’ laten verhalen

Wij van Letselhulpservice, hebben juridische experts in huis die gelijk voor u de schade verhalen op de schuldige partij (of die van uw kind). Met onze jarenlange ervaring en het denken vanuit uw belang, halen we het maximale eruit. Meer weten? Stel vrijblijvend uw vraag of meld uw letselschade gratis online.