jongen psychische klachten

Immateriële schadevergoeding

Heeft u letsel opgelopen door een ongeval buiten uw schuld? U kunt dan recht hebben op een immateriële schadevergoeding. Wat het is? En hoeveel smartengeld kunt u verwachten? Lees het hier.

Letselschade door een ander?

Meld letselschade

Wat is immateriële schade?

Als u letselschade heeft opgelopen, krijgt u te maken met materiële en immateriële schade. Materiële schade is schade die te herstellen is met geld (bijvoorbeeld medische kosten, misgelopen inkomsten of schade aan uw kleding). Immateriële schade is daarentegen schade die niet in geld is uit te drukken. Dit komt omdat deze schade niet op het blote oog te zien is. Er wordt hierbij gedoeld op emotionele of psychische schade.

 

Heb ik recht op immateriële schadevergoeding?

U heeft recht op immateriële schadevergoeding als u letsel heeft opgelopen door een ongeluk buiten uw schuld. Deze kunnen wij gratis voor u verhalen op de aansprakelijke tegenpartij. Als fietser of als voetganger aangereden? Ook bij eigen schuld kunt u in veel gevallen aanspraak maken op een immateriële schadevergoeding.

 

Voorbeelden immateriële schadevergoeding

 

  • Waarvoor kunt u een immateriële schadevergoeding krijgen? Hieronder enkele voorbeelden:
  • Pijn, beperkingen en ongemakken door het opgelopen letsel
  • Vakantie verpest
  • U heeft niet kunnen sporten en/of uw hobby kunnen uitoefenen
  • Angst om weer deel te nemen aan het verkeer

 

Wat is de hoogte van mijn immateriële schadevergoeding?

De Smartengeldgids wordt vaak gebruikt om de hoogte van uw immateriële schadevergoeding te berekenen. Hierin staan rechterlijke uitspraken over smartengeld uitkeringen. Een vergelijkbare zaak kan een indicatie geven van de hoogte van uw immateriële schadevergoeding. Verder wordt er gekeken naar andere factoren. Denk hierbij aan de ernst van uw letsel, de duur van uw herstelproces, lichamelijke beperkingen en blijvende littekens. Omdat geen enkel ongeluk hetzelfde is, kan de immateriële schadevergoeding uiteenlopen van honderden tot duizenden euro’s.

 

Schakel gratis juridische hulp in

Heeft u letselschade opgelopen door het toedoen van een ander? Wij kunnen gratis uw immateriële schadevergoeding voor u verhalen op de aansprakelijke tegenpartij. Wij nemen het hele juridische proces voor u uit handen, zodat u zich kan focussen op uw herstel. Het enige wat u hoeft te doen is online uw schade melden en wij regelen de rest.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een medische fout als oorzaak.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een geweldsdelict als oorzaak. Graag verwijzen wij u door naar Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Uw gegevens