Felyx-scooter voor Depot Rotterdam

Deelscooters Felyx en GO Sharing: hoe werkt het en wat te doen bij aanrijding?

Gepubliceerd op 13-06-2024
2401 keer gelezen

In veel steden zijn ze niet meer weg te denken: deelscooters! Inmiddels zijn er zo’n 14.000 van in Nederland. Bekende merken zijn Felyx en de Go Sharing scooter. Misschien heeft u er al op gereden. Of misschien bent u er door eentje bijna van uw sokken gereden. We vertellen u graag hoe een deelscooter werkt en wat moet u doen bij een aanrijding.

 

Hoe werkt een Felyx scooter?

  1. Download de app (tip: zoek een promotiecode om voordeliger te rijden).
  2. Scan uw rijbewijs (B, A of AM).
  3. Koppel uw betaalgegevens.
  4. Vind een Felyx scooter in de buurt.
  5. Reserveer deze maximaal 15 minuten van tevoren (gratis).
  6. Ga naar de scooter (u ziet precies op de kaart waar deze staat).
  7. Check de scooter op schades en meld dit eventueel in de app.
  8. Pak uw helm uit de helmkoffer en zet deze op. Zet daarna de spiegels goed.
  9. Start de scooter en rijd waar u naartoe wilt.
  10. Parkeer uw Felyx scooter op een veilige plek binnen het servicegebied
  11. Plaats de helm terug in de helmkoffer en stop de scooter in de app.
     

Hoe werkt een Go Sharing scooter?

Een Go Sharing scooter werkt in principe hetzelfde als een Felyx. De tarieven van GO Sharing liggen wel iets lager dan bij Felyx. Ook verschilt het per gemeente  welke aanbieder(s) deelscooters verhuren.Zo kunt u in Amsterdam wel een Go Sharing scooter huren, maar worden er geen Felyx scooters meer verhuurd. In Rotterdam zijn er, naast Felyx en Go Sharing, nog 5 andere aanbieders. En in Utrecht worden juist helemaal geen deelscooters meer verhuurd. 

 

Risico op aanrijding groter

Wat bekend is, is dat veel mensen die een deelscooter rijden vaak weinig ervaring hebben of onder invloed rijden. Hierdoor is het risico op een aanrijding groter. Ook horen veel mensen elektrische scooters niet goed aankomen. Dit kan ervoor zorgen dat andere weggebruikers de scooters niet op tijd opmerken.

 

Wat te doen bij aanrijding deelscooter?

  • Situatie 1: op een deelscooter aangereden. Als de andere weggebruiker schuld heeft aan het ongeval, dan kunt u uw materiële schade laten verhalen op diens verzekeraar. Heeft u ook lichamelijke klachten door het ongeval? Letselhulpservice helpt u in dat geval graag en kosteloos!
  • Situatie 2: u wordt aangereden door een deelscooter. Wanneer u als voetganger of fietser bent aangereden, heeft u meer rechten dan iemand op een Felyx- of een Go Sharing-scooter. U heeft dan vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. U kunt uw letselschade kosteloos laten verhalen door Letselhulpservice.

 

Aanrijding deelscooter? Laat gratis uw schade verhalen!

Bent u aangereden op een deelscooter óf door een deelscooter? Meld uw schade bij Letselhulpservice. Wij inventariseren samen met u de schade en verhalen het op de tegenpartij. Dit is geheel kosteloos.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een medische fout als oorzaak.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een geweldsdelict als oorzaak. Graag verwijzen wij u door naar Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Uw gegevens