verband om hand

Wat is letselschade?

Bent u betrokken geraakt bij een ongeluk? En heeft u daarbij letsel opgelopen? Dan kan het zijn dat u daardoor letselschade heeft. Dit is alle schade die voortvloeit uit het letsel. Wat valt er onder? En wanneer krijgt u als slachtoffer een letselschadevergoeding? Bekijk de antwoorden op deze pagina. 

Letselschade door een ander?

Meld letselschade

2 soorten letselschade

man met gebroken arm

Lichamelijk letsel

Lichamelijk letsel is een verzamelnaam voor alle beschadigingen in of op het lichaam. Dit kunnen kleine verwondingen zijn, denk aan blauwe plekken of schrammen. Maar ook forse beschadigingen zoals een whiplash, breuken, bloedingen of zelfs een dwarslaesie. Dit wordt zwaar lichamelijk letsel genoemd.

mensen die elkaar helpen

Psychisch letsel

U kunt naast lichamelijk letsel ook psychisch letsel oplopen. Heeft u na een ongeluk last van slapeloosheid, nachtmerries, herbeleving of misschien zelfs depressiviteit? Het zijn allemaal vormen van psychisch letsel. Mogelijk gaat dit gepaard met gedeeltelijke werkloosheid en verlies van inkomsten. 

Iemand die letselschade meldt

Gratis juridische hulp

Letselschade opgelopen door de schuld van een ander? Wij helpen u kosteloos bij het verhalen van uw schadevergoeding.

Welke kosten kan ik claimen bij de tegenpartij?

Is iemand anders verantwoordelijk voor het ongeluk? Dan is de aansprakelijke partij verplicht om een letselschadevergoeding te betalen. De kosten die ontstaan door letselschade kunt u claimen bij de tegenpartij. Hieronder vindt u een overzicht van de kosten die u kunt verhalen:

 

Verlies van inkomsten

Het kan voorkomen dat u na een ongeval arbeidsongeschikt raakt. Ondanks dat deze arbeidsongeschiktheid vaak slechts tijdelijk en/of gedeeltelijk is, kan u hierdoor wel inkomsten mislopen. Deze kosten kunnen wij voor u verhalen op de tegenpartij. ​

 

Medische kosten en revalidatiekosten

Wanneer u na een ongeval fysiotherapie of andere behandelingen nodig heeft om te herstellen, kunt u deze zorgkosten op de tegenpartij claimen. Denk ook aan het bij u in rekening gebrachte eigen risico door de zorgverzekeraar.​

 

Kosten voor huishoudelijke hulp

Wanneer het door de gevolgen van het ongeluk niet meer lukt om uw aandeel in het huishouden te doen.​

 

Reiskosten

Wanneer u vaak op en neer moet reizen naar het ziekenhuis of de fysiotherapeut, dan worden deze kosten vergoed.  Een ander voorbeeld is wanneer u door het letsel niet meer op de fiets naar werk of school kan gaan en hierdoor kosten maakt.​

 

Smartengeld

Smartengeld is de vergoeding voor geleden pijn en ongemakken door het ongeval. De hoogte van de smartengeldvergoeding wordt bepaald aan de hand van bijvoorbeeld de aard, ernst en duur van het letsel.  

 

Kosten voor juridische hulp

Voor het verhalen van uw letselschade is het verstandig om juridische hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van een letselschade specialist of (letselschade) advocaat. De kosten hiervan zijn onderdeel van uw letselschade en daardoor verhaalbaar op de tegenpartij. Deze kosten hebben geen invloed op de schadevergoeding die u ontvangt.​

 

Letselschade? Wij helpen u kosteloos

Meld uw letselschade via het onderstaande formulier of bel 078 632 76 00. Wij helpen u graag.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een medische fout als oorzaak.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een geweldsdelict als oorzaak. Graag verwijzen wij u door naar Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Uw gegevens