Groep mensen aan het hardlopen in de schemering

Veilig hardlopen in het donker: 7 tips!

Gepubliceerd op 11-01-2024
334 keer gelezen

In hartje winter is 16 van de 24 uur geen daglicht te bekennen. Gaat u vaak hardlopen? Dan is de kans groot dat u in het donker naar buiten moet. Maar hoe kan u toch veilig uw rondje maken? Wij geven 7 tips!

 

1. Zet de muziek een tandje lager of uit

Uw favoriete afspeellijst op Spotify kan u er tijdens een rondje hardlopen doorheen slepen. De muziek pept u op, maar kan er ook voor zorgen dat u afgeleid raakt van uw omgeving en dat u het naderende verkeer minder goed kan horen. Dat kan gevaarlijk zijn, zeker als u gaat lopen in het donker. Zet het volume daarom een tikkeltje zachter, draag maar één oordopje of gebruik een headset zonder noisecancelling (ruisonderdrukking). Nog veiliger is natuurlijk om geen muziek te luisteren tijdens het hardlopen.

 

2. Loop in het donker het verkeer tegemoet!

Loop aan de ‘verkeerde’ en dus linkse kant van de weg. Uiteraard op het voetpad  of ergens waar u veilig kunt lopen. Zo ziet u zelf de auto’s van ver aankomen en kunt u sneller reageren op onverwachte situaties. Ook de automobilisten kunnen u beter zien.

 

3. Ga ervan uit dat niemand u ziet

Gaat u hardlopen in het donker? Ga er dan vanuit dat niemand u ziet. Hierdoor zult u vanzelf voorzichtiger worden. Steek dus nooit zomaar over, ook niet als u voorrang heeft. Door de vaart die u heeft met het hardlopen, bent u sneller dan een normale voetganger. Een automobilist kan hierdoor een verkeerde inschatting maken.

 

4. Zorg voor goede verlichting

Deze tip spreekt misschien wel voor zichzelf, maar is daarom niet minder belangrijk. Zorg dat u goed zichtbaar bent als u gaat hardlopen in het donker. Dit kan bijvoorbeeld met reflectiemateriaal of led-lampjes. Automobilisten en andere weggebruikers zien u dan van verder af aankomen.

 

5. Loop samen met een hardloopmaatje

Samen hardlopen is niet alleen gezellig, maar ook veiliger tijdens de donkere dagen. Er zijn vaak minder mensen op straat als het donker is. Lopen jullie samen? Mooi, dan vallen jullie met die goede verlichting extra op. En mocht er onderweg toch iets misgaan met jou of je hardlooppartner, dan kunnen jullie direct de hulpdiensten inschakelen.

 

6. Laat weten waar u bent

Toch liever alleen hardlopen in de avond? Laat dan aan iemand weten waar u gaat lopen en hoe laat u verwacht terug te zijn. Of deel uw livelocatie. Zo is er altijd iemand die een oogje voor u in het zeil kan houden. Wel zo’n fijn idee.


7. Plan uw route

Als u op internet zoekt naar ‘hardlooproute plannen’, vindt u allerlei websites waarop u zelf een hardlooproute kan maken. Probeer tijdens het plannen gevaarlijke verkeerssituaties, zoals onverlichte wegen of drukke kruispunten, zo veel mogelijk te vermijden. Zo kunt u het risico op een ongeluk verkleinen.

 

Extra tip: bij aanrijding minstens 50% schadevergoeding!

Wordt u tijdens het hardlopen in het donker tóch aangereden door een auto of ander motorvoertuig? Dan heeft u recht op minimaal 50% schadevergoeding. Meld uw letselschade en wij verhalen uw schade op de aansprakelijke tegenpartij. Geheel kosteloos.