Fiets aangereden door auto

Aanrijding op elektrische fiets en nu?

Heeft u een aanrijding gehad op uw elektrische fiets? Dan heeft u vaak minimaal recht op 50% schadevergoeding, zelfs bij een ongeluk door eigen schuld. Wij verhalen deze kosten gratis voor u. Zelfs als dit een tijdje terug is. Maar hoe zit het precies? Wat voor soort kosten kunt u laten verhalen? Wij leggen het uit!

Aangereden op elektrische fiets?

Letselschade melden

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding op de elektrische fiets?

De aansprakelijkheid bij een ongeluk op de elektrische fiets hangt af van het type elektrische fiets. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee typen elektrische fietsen:

 

Langzame elektrische fiets (≤25 km/u)

Op een elektrische fiets met trapondersteuning tot en met 25 km/u valt u onder de categorie ‘fietser’ en wordt u beschouwd als een zwakke verkeersdeelnemer. U heeft bij een aanrijding op de elektrische fiets dan vrijwel altijd recht op schadevergoeding. Als zwakke deelnemer in het verkeer bent u namelijk wettelijk beschermd in het verkeer en daarom heeft u meer rechten.

 

Snelle elektrische fiets (>25 km/u)

Op een elektrische fiets met trapondersteuning sneller dan 25 km/u wordt u gezien als een bestuurder van een gemotoriseerd voertuig. U heeft hierdoor minder rechten en krijgt u helaas geen wettelijke bescherming ten opzichte van een ander gemotoriseerd voertuig bij een aanrijding op de elektrische fiets.

Aanrijding op elektrische fiets: 2 situaties

Auto met barst in ruit

Aangereden door een motorvoertuig

Op de elektrische fiets tot en met 25 km/u letselschade opgelopen door een aanrijding met een motorvoertuig (vb. auto, vrachtwagen, motor of snelle elektrische fiets)? Dan heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Dit komt omdat u als zwakke deelnemer extra beschermd bent in het verkeer en hierdoor meer rechten heeft. Op een elektrische fiets sneller dan 25 km/u wordt aan de hand van de verkeerssituatie bepaald wie aansprakelijk is. Dit komt omdat u onder de categorie 'motorvoertuig' valt en hierdoor niet extra bent beschermd in het verkeer ten opzichte van een ander motorvoertuig.

bestuurder en passagier op scooter

Aangereden door een fietser

Op een elektrische fiets tot en met 25 km/u een aanrijding gehad met een fietser of voetganger? Dan bepaalt de verkeerssituatie de aansprakelijkheid en letselschadevergoeding. Had u bijvoorbeeld voorrang, maar kreeg u deze niet? Dan kan Letselhulpservice de opgelopen letselschade voor u verhalen op de andere partij. Op een elektrische fiets sneller dan 25 km/u bent u ten opzichte van een fietser of voetganger niet extra beschermd in het verkeer, omdat u onder de categorie 'motorvoertuig' valt. Hierdoor heeft u niet altijd recht op een schadevergoeding bij een aanrijding met een zwakke verkeersdeelnemer.

elektrische fietser

Gratis hulp bij het verhalen van uw schade?

Wij helpen u graag en reageren snel!

Welke kosten kan ik verhalen?

Stel: u wordt aangereden door een motor, dan lopen de kosten al snel hoog op. Naast de materiële schade, zoals een kapotte elektrische fiets of smartphone, geldt dit zeker voor de letselschade die u oploopt door de aanrijding.

 

Voorbeelden schadevergoeding

Let wel: het verschilt per situatie welke kosten u vergoed kunt krijgen, maar in de meeste gevallen is het meer dan u zou denken.

 

Schade aan elektrische fiets € 2.250
Schade aan mobiele telefoon € 500
Schade aan kleding € 250
Langere tijd niet kunnen werken € 3.000 
Zorgkosten verplicht eigen risico € 385 
Zorgkosten vrijwillig eigen risico € 500 
Revalidatie; fysiotherapie € 700 
Extra reiskosten € 200 
Hulp huishoudelijke taken € 1.200 
Smartengeld € 2.000 
Totaal € 10.985

 

Aanrijding elektrische fiets? Gegevens tegenpartij belangrijk!

Uiteraard staat uw gezondheid voorop bij een aanrijding op de elektrische fiets. Zorg ervoor dat u medische zorg krijgt of laat omstanders dit regelen. Aangereden door een fietser? Vraag altijd om de contactgegevens van de tegenpartij en waar mogelijk ook van eventuele getuigen. Aangereden door een motorvoertuig? Noteer dan ook het kenteken (of laat het noteren). Met een paar basisgegevens kunt u de schade verhalen op de (verzekeraar) van de tegenpartij. Tip: verzamel bewijsmateriaal, zoals foto’s van het voertuig van de tegenpartij. Dit helpt ons bij het verhalen van uw schade. Is de dader doorgereden? Stel dan ook de politie op de hoogte en probeer binnen 14 dagen de gegevens van de dader te achterhalen (bijvoorbeeld door een getuigenverklaring te regelen). Alleen dan kunnen wij eventueel alsnog uw schade voor u verhalen.

 

Aanrijding tijdje terug? Melden alsnog slim

Bent u niet recent, maar een tijdje terug aangereden? Maakt u zich geen zorgen. U kunt uw schade alsnog bij ons melden, ook al was uw aanrijding 2 jaar terug. Hierbij is het extra belangrijk dat u gegevens van de tegenpartij en bewijsmateriaal heeft verzameld. Dit helpt ons om alsnog uw schade voor u te kunnen verhalen, ook al was uw aanrijding een tijdje terug.

 

Laat uw letselschade gratis verhalen

Wij kunnen kosteloos uw schadevergoeding voor u verhalen als u op de elektrische fiets bent aangereden. Wij verhalen onze kosten namelijk op de verzekeraar van de tegenpartij. Dit heeft geen invloed op uw schadevergoeding. Meld online uw schade en wij zorgen voor de rest!

In 4 stappen uw schadevergoeding

mensen die elkaar helpen

1. Meld uw letselschade

Uw letselschade kan u telefonisch of online melden. Kies de manier die u prettig vindt. Uw melding is altijd vrijblijvend!

onderzoek

2. Toedrachtsonderzoek

Wij checken op basis van de beschikbare informatie wie verantwoordelijk is voor het ongeval. Deze check is uiteraard gratis!

rechter

3. Aansprakelijk stellen

Schatten wij in dat uw schade verhaalbaar is? Dan stellen wij de andere partij aansprakelijk. Ook onze behandeling kost u niets!

euroteken

4. Ontvang vergoeding

Samen met u brengen wij de gevolgen van het ongeval in kaart. Vervolgens claimen wij namens u een passende letselschadevergoeding.

vrouw schudt handen

Klanten zeer tevreden

Door de jaren heen hebben we veel mensen geholpen aan een passende schadevergoeding.

Gratis juridische hulp

Direct letselschade melden

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een medische fout als oorzaak.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een geweldsdelict als oorzaak. Graag verwijzen wij u door naar Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Uw gegevens