Fiets aangereden door auto

Aangereden als fietser en nu?

Bent u als fietser betrokken bij een ongeval, bijvoorbeeld omdat u bent aangereden? Dan heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding, die u gratis kunt laten verhalen. Zelfs als het een tijdje terug is. Maar hoe zit het precies? Wat voor soort kosten kunt u laten verhalen? Wij leggen het uit!

Aangereden op de fiets?

Meld uw letselschade

Fietsongelukken: 3 situaties

Auto met barst in ruit

Aangereden door een auto

Wordt u op de fiets aangereden door een motorvoertuig (vb. auto, vrachtwagen of motor)? Dan is de kans op letselschade erg groot. Als zwakke verkeersdeelnemer bent u extra beschermd in het verkeer. Daarom heeft u meer rechten, waardoor u in bijna alle gevallen in aanmerking komt voor een schadevergoeding. De rechten zijn wettelijk bepaald.

Scooter aangereden

Aangereden door een scooter

Stel: u zit op de fiets en een scooter rijdt u van achter aan. Dan kunt u een flinke smak maken. Ook een scooter wordt gezien als een motorvoertuig, waardoor dezelfde regels gelden als bij een auto. Wanneer u wordt aangereden door een scooter of brommer, dan heeft u ook in deze situatie vrijwel altijd recht op een schadevergoeding.

Fietser aangereden

Aangereden door een fietser

Als fietser aangereden door een fietser? Dan bepaalt de verkeerssituatie de aansprakelijkheid en letselschadevergoeding. Had u voorrang, maar kreeg u deze niet? Dan kunt u de eventueel opgelopen letselschade laten verhalen op de andere fietser. Ook wanneer de andere fietser een gevaarlijke situatie veroorzaakte (vb. plotseling remmen).

Online letselschadehulp aanvragen

Meld uw letselschade

Aangereden als fietser? Wij bieden gratis juridische hulp bij het verhalen van uw vergoeding! Er is vrijwel altijd schadevergoeding mogelijk.

Wat valt er onder de schadevergoeding?

Stel: u wordt als fietser aangereden door een auto, dan lopen de kosten al snel hoog op. Dat geldt niet alleen voor de materiële schade, zoals een kapotte fiets of kapotte kleding, maar zeker ook voor de lichamelijke klachten die u als fietser oploopt door het ongeval.

 

Voorbeeld schadevergoeding fietser

Let wel: het verschilt per situatie welke kosten u vergoed kunt krijgen, maar in de meeste gevallen is het meer dan u zou denken.

 

Schade aan fiets € 550
Schade aan mobiele telefoon € 325
Schade aan kleding € 150
Langere tijd niet kunnen werken € 3.000
Zorgkosten verplicht eigen risico € 385
Zorgkosten vrijwillig eigen risico € 500
Revalidatie; fysiotherapie € 700
Extra reiskosten € 200
Hulp huishoudelijke taken € 1.200
Smartengeld € 3.500
Totaal € 10.510
twee mensen fietsen

Rechten schadevergoeding

  • Bestuurder motorvoertuig schuldig? 100% vergoeding voor de fietser.
  • Fietser schuldig? Toch minimaal 50% vergoeding voor de fietser.
  • Beiden even schuldig? Dan 50 - 100% vergoeding voor de fietser.
  • Fietser is 13 jaar of jonger? Dan altijd 100% schadevergoeding, ongeacht schuld.

Aangereden als fietser: aandachtspunten

Uiteraard staat uw gezondheid op nummer 1. Zorg dat u medische zorg krijgt, of laat omstanders het regelen. Aangereden door een fietser? Vraag diens contactgegevens. Aangereden door een motorvoertuig? Noteer dan ook het kenteken (of laat het noteren). Met een paar basisgegevens kunt u de schade laten verhalen op de derde partij. Slim is ook om bewijsmateriaal te verzamelen (denk aan foto's van de schade). Is de dader doorgereden? Stel dan ook de politie op de hoogte en probeer binnen 14 dagen de gegevens van de dader te achterhalen (bijvoorbeeld door een getuigenverklaring te regelen). Alleen dan kunnen wij eventueel alsnog uw schade voor u verhalen.

 

Aanrijding al tijdje terug? Geen probleem

Bent u aangereden door een auto of een ander motorvoertuig (bijvoorbeeld motor, bromfiets of vrachtwagen)? Ook als uw aanrijding 2 jaar geleden heeft plaatsgevonden, kunt u uw schade nog bij ons melden. Hierbij is het extra belangrijk dat u gegevens van de tegenpartij en bewijsmateriaal heeft verzameld. Dit helpt ons om alsnog uw schade voor u te kunnen verhalen, ook al was uw aanrijding een tijdje terug.

 

Tip: laat gratis uw letselschade verhalen

Veel mensen weten niet dat de schade kosteloos verhaald kan worden op de tegenpartij! Het enige wat u hoeft te doen is online uw schade melden via Letselhulpservice en wij zorgen voor de rest.

In 4 stappen uw schadevergoeding

mensen die elkaar helpen

1. Meld uw letselschade

Uw letselschade kan u telefonisch of online melden. Kies de manier die u prettig vindt. Uw melding is altijd vrijblijvend!

onderzoek

2. Toedrachtsonderzoek

Wij checken op basis van de beschikbare informatie wie verantwoordelijk is voor het ongeval. Deze check is uiteraard gratis!

rechter

3. Aansprakelijk stellen

Schatten wij in dat uw schade verhaalbaar is? Dan stellen wij de andere partij aansprakelijk. Ook onze behandeling kost u niets!

euroteken

4. Ontvang vergoeding

Samen met u brengen wij de gevolgen van het ongeval in kaart. Vervolgens claimen wij namens u een passende letselschadevergoeding.

vrouw schudt handen

Klanten zeer tevreden

Door de jaren heen hebben we veel mensen geholpen aan een passende schadevergoeding.

Gratis juridische hulp

Direct melden

Let op: om uw letselschade te kunnen verhalen hebben we de gegevens van de tegenpartij nodig óf het ongeval moet gemeld zijn bij de politie. U kunt wel alvast uw gegevens sturen, dan nemen wij contact met u op.

Uw gegevens