Vrouw op racefiets

Fietsboetes 2024: geen licht, door rood fietsen, fietsen op de stoep en meer!

Gepubliceerd op 14-08-2024
14802 keer gelezen

Heeft u zich als fietser niet aan de verkeersregels gehouden? Naast dat dit voor gevaarlijke situaties kan zorgen, kan u dit een flinke boete opleveren. Maar hoe duur zijn deze boetes in 2024? Wij zetten 5 veel voorkomende fietsboetes én een aantal extra op een rijtje!

 

1. Boete door rood fietsen 2024

Het stoplicht is rood. Toch snel erdoorheen fietsen? Dat kan een aanrijding veroorzaken, dus blijf even wachten. U kan uiteraard ook een fietsboete riskeren. Hoeveel bedraagt de boete door rood fietsen? 120 euro in 2024!  Daar kunt u heel wat leukere dingen van doen!

 

2. Boete fietsen zonder licht 2024

In het donker is het erg belangrijk dat u zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers. Fietst u zonder licht en wordt u staande gehouden door de politie? Dan kan u rekenen op een fietsboete van 70 euro. Ook reflectie op uw fiets is belangrijk. Geen reflectie trappers of wielen? Kosten boete: ieder 45 euro. 

 

3. Boete fietsen in voetgangersgebied 2024

Een voetgangersgebied is een gebied waar in principe alleen voetgangers mogen komen. Deze gebieden komt u vaak tegen in de binnenstad of winkelgebieden. Besluit u toch even snel hier doorheen te fietsen? Dan kunt u bekeurd worden. Gebeurt dat? Dan krijgt u anno 2024 70 euro boete (excl. administratiekosten)!

Fietser aangereden

Aangereden op de fiets?

4. Boete fietsen op de stoep 2024

Soms is het verleidelijk. Even de weg afsnijden en een stukje over de stoep fietsen. Dat kan u een boete van 60 euro opleveren. Een aanrijding met een voetganger kan in een oogwenk gebeuren. Rijdt u ergens in waar het verboden is? Dan is de boete 45 euro. 

 

5. Boete bellen of appen op de fiets 2024

Even snel dat appje beantwoorden op de fiets? Dat levert vaak gevaarlijke verkeersituaties op! Zo kan u een boete krijgen van maar liefst 160 euro als u uw telefoon vast heeft. Toch een duur berichtje … Meer weten? Bekijk regels voor een telefoon op de fiets.

 

Kan u nog meer fietsboetes krijgen in 2024? Ja deze!

Naast de al genoemde boetes, zijn er nog veel meer fietsboetes die u in 2024 kunt krijgen. Wij zetten er nog een aantal extra op een rijtje:

 

  • Boete kapotte fietsbel: 70 euro
  • Boete geen hand uitsteken bij afslaan: 45 euro
  • Niet stoppen bij stopstreep: 45 euro
  • Boete fiets ergens neerzetten waar dit verboden is: 40 euro
  • Boete tegen de richting in fietsen: 70 euro
  • Boete niet rechts fietsen op de weg: 120 euro
  • Boete geen voorrang verlenen aan bus bij halte: 70 euro
  • Boete geen voorrang verlenen aan voetganger bij zebrapad: 180 euro
  • Boette bij geen voorrang bij haaientanden: 120 euro.


Let op, alle vermelde bedragen in het artikel zijn exclusief administratiekosten.
 

Raakt u als fietser toch betrokken bij een aanrijding?

Hopelijk bent u ongedeerd. Maar heeft u toch letselschade opgelopen? Meld dan uw letselschade bij Letselhulpservice en wij verhalen uw schadevergoeding op de tegenpartij. Geheel kosteloos. In veel gevallen heeft u recht op een schadevergoeding. Behalve als u bewust voor een auto rijdt, en zo veel risico neemt dat u weet dat de kans op een ongeluk heel erg groot is (of zelfs bewust een aanrijding veroorzaakt).

 

Letselschade melden

Let op: om uw letselschade te kunnen verhalen hebben we de gegevens van de tegenpartij nodig óf het ongeval moet gemeld zijn bij de politie. U kunt wel alvast uw gegevens sturen, dan nemen wij contact met u op.

Uw gegevens