verband om hand

Aanrijding tussen fietser en voetganger: wie is aansprakelijk?

Bij een aanrijding tussen een fietser en een voetganger wordt de aansprakelijkheid bepaald door de verkeerssituatie. Fietsers en voetgangers zijn wettelijk gezien namelijk beiden kwetsbare verkeersdeelnemers. Hierdoor hebben zij gelijkwaardige rechten en plichten in het verkeer en worden zij niet extra beschermd ten opzichte van elkaar.

 

Is de aanrijding tussen een elektrische fietser die harder gaat dan 25 km/u en een voetganger? Dan valt de elektrische fiets onder de categorie ‘motorvoertuigen’. Hierdoor is de elektrische fietser niet extra beschermd in het verkeer ten opzichte van de voetganger. De elektrische fietser moet daarom vrijwel altijd minimaal 50% van de schade van de voetganger vergoeden, zelfs als de voetganger schuldig was aan het ongeluk.

 

Wij helpen u graag kosteloos met het verhalen van uw letselschade op de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij. Vraag altijd om de contactgegevens en waar mogelijk ook van eventuele getuigen. Tip: verzamel bewijsmateriaal, zoals foto’s van de schade. Dit kan ons allemaal helpen bij het verhalen van uw schade. Meld uw schade in 1 minuut. Wij gaan direct voor u aan de slag!

rechter

Kosteloos juridische hulp

Letselschade opgelopen door een ander? Wij bieden kosteloos juridische hulp. Zo krijgt u de schadevergoeding waarop u recht heeft.

Meld uw letselschade
Fietser aangereden

Als fietser aangereden?

Als u als fietser bent aangereden door een motorvoertuig, heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Bekijk hier uw rechten.

Lees meer