Ongeluk op elektrische fiets en nu?

Ongeluk op elektrische fiets en nu?

Heeft u een ongeluk gehad op uw elektrische fiets, bijvoorbeeld omdat u bent aangereden? Dan heeft u vaak minimaal recht op 50% schadevergoeding, zelfs bij een ongeluk door eigen schuld. Wij verhalen deze kosten gratis voor u. Zelfs als dit een tijdje terug is. Maar hoe zit het precies? Wat voor soort kosten kunt u laten verhalen? Wij leggen het uit!

Wie is aansprakelijk bij een ongeluk op de elektrische fiets?

De aansprakelijkheid bij een ongeluk op de elektrische fiets hangt af van het type elektrische fiets. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee typen elektrische fietsen:

- Langzame elektrische fiets (≤25 km/u)

Op een elektrische fiets met trapondersteuning tot en met 25 km/u valt u onder de categorie ‘fietser’ en wordt u beschouwd als een zwakke verkeersdeelnemer. U heeft bij een ongeluk op de elektrische fiets dan vrijwel altijd recht op schadevergoeding. Als zwakke deelnemer in het verkeer bent u namelijk wettelijk beschermd in het verkeer en daarom heeft u meer rechten. 

- Snelle elektrische fiets (>25 km/u)

Op een elektrische fiets met trapondersteuning sneller dan 25 km/u wordt u gezien als een bestuurder van een gemotoriseerd voertuig. U heeft hierdoor minder rechten en krijgt u helaas geen wettelijke bescherming ten opzichte van een ander gemotoriseerd voertuig bij een ongeluk op de elektrische fiets.

Ongeluk op elektrische fiets: 2 situaties

Aangereden door een motorvoertuig

Aangereden door een motorvoertuig

Op de elektrische fiets tot en met 25 km/u letselschade opgelopen door een aanrijding met een motorvoertuig (vb. auto, vrachtwagen, motor of snelle elektrische fiets)? Dan heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Dit komt omdat u als zwakke deelnemer extra beschermd bent in het verkeer en hierdoor meer rechten heeft. Op een elektrische fiets sneller dan 25 km/u wordt aan de hand van de verkeerssituatie bepaald wie aansprakelijk is. Dit komt omdat u onder de categorie 'motorvoertuig' valt en hierdoor niet extra bent beschermd in het verkeer ten opzichte van een ander motorvoertuig.

Aangereden door een fietser

Aangereden door een fietser

Op een elektrische fiets tot en met 25 km/u een aanrijding gehad met een fietser of voetganger? Dan bepaalt de verkeerssituatie de aansprakelijkheid en letselschadevergoeding. Had u bijvoorbeeld voorrang, maar kreeg u deze niet? Dan kan Letselhulpservice de opgelopen letselschade (volledig of gedeeltelijk) voor u verhalen op de andere partij. Op een elektrische fiets sneller dan 25 km/u bent u ten opzichte van een fietser of voetganger niet extra beschermd in het verkeer, omdat u onder de categorie 'motorvoertuig' valt. Hierdoor heeft u niet altijd recht op een schadevergoeding bij een aanrijding met een zwakke verkeersdeelnemer.  

Gratis hulp bij het verhalen van uw schade?

Gratis hulp bij het verhalen van uw schade?

Wij helpen u graag en reageren snel! In bijna alle gevallen is een schadevergoeding mogelijk.

Welke kosten kan ik verhalen?

Stel: u wordt aangereden door een motor, dan lopen de kosten al snel hoog op. Naast de materiële schade, zoals een kapotte elektrische fiets of smartphone, geldt dit zeker voor de letselschade die u oploopt door het ongeluk.

Voorbeelden van schadevergoedingen

Let wel: het verschilt per situatie welke kosten u vergoed kunt krijgen, maar in de meeste gevallen is het meer dan u zou denken.

Schade aan elektrische fiets

€ 2.250,-

Schade aan mobiele telefoon

€ 500,-

Schade aan kleding

€ 250,-

Langere tijd niet kunnen werken

€ 3.000,-

Zorgkosten verplicht eigen risico

€ 385,-

Zorgkosten vrijwillig eigen risico

€ 500,-

Revalidatie; fysiotherapie

€ 700,-

Extra reiskosten

€ 200,-

Extra huishoudelijke taken

€ 1.200,-

Smartengeld

€ 2.000,-

Totaal € 10.985,-

 

Belangrijk bij een ongeluk op de elektrische fiets: gegevens van de tegenpartij

Uiteraard staat uw gezondheid voorop bij een ongeluk op de elektrische fiets. Zorg ervoor dat u medische zorg krijgt of laat omstanders dit regelen. Aangereden door een fietser? Vraag altijd om de contactgegevens van de tegenpartij en waar mogelijk ook van eventuele getuigen. Aangereden door een motorvoertuig? Noteer dan ook het kenteken (of laat het noteren). Met een paar basisgegevens kunt u de schade verhalen op de (verzekeraar) van de tegenpartij. Tip: verzamel bewijsmateriaal, zoals foto’s van het voertuig van de tegenpartij. Dit helpt ons bij het verhalen van uw schade. Is de dader doorgereden? Stel dan ook de politie op de hoogte en probeer binnen 14 dagen de gegevens van de dader te achterhalen (bijvoorbeeld door een getuigenverklaring te regelen). Alleen dan kunnen wij eventueel alsnog uw schade voor u verhalen.

Aanrijding tijdje terug? 

Bent u niet recent, maar een tijdje terug aangereden? Maakt u zich geen zorgen. U kunt uw schade alsnog bij ons melden, ook al was uw aanrijding 2 jaar terug. Hierbij is het extra belangrijk dat u gegevens van de tegenpartij en bewijsmateriaal heeft verzameld. Dit helpt ons om alsnog uw schade voor u te kunnen verhalen, ook al was uw aanrijding een tijdje terug.

In 4 stappen uw schadevergoeding

1. Meld uw letselschade

1. Meld uw letselschade

Dit kan telefonisch of online! Kies de manier die u prettig vindt. Uw melding is altijd vrijblijvend!

2. Onderzoek naar de toedracht

2. Onderzoek naar de toedracht

Wij checken op basis van de beschikbare informatie wie verantwoordelijk is voor het ongeval. Deze check is uiteraard gratis!

3. Aansprakelijk stellen

3. Aansprakelijk stellen

Schatten wij in dat uw schade verhaalbaar is? Dan stellen wij de andere partij aansprakelijk. Ook onze behandeling kost u niets!

4. Ontvang uw vergoeding

4. Ontvang uw vergoeding

Samen met u brengen wij de gevolgen van het ongeval in kaart. Vervolgens claimen wij namens u een passende letselschadevergoeding.

 

Hoe kunnen wij gratis uw kosten verhalen?

In een gratis inventarisatiegesprek bekijken we met u de mogelijkheden. Als we mogelijkheden zien, dan stellen wij  de tegenpartij voor u aansprakelijk en vorderen wij uw schade. Dit kost u niets. Het enige wat u hoeft te doen is online uw schade melden via Letselhulpservice en wij zorgen voor de rest.

Advies nodig? Wij helpen u graag!


Neem direct contact op