Aangereden op een Swap- of OV-fiets? Zo zit het met de schadevergoeding!

Aangereden op een Swap- of OV-fiets? Zo zit het met de schadevergoeding!

Gepubliceerd: 18 augustus 2021

Je rijdt op een huurfiets door de stad en dan plots gebeurt het… je wordt aangereden. De fiets is aan diggelen en jij loopt letselschade op. Hoe zit het dan met de schadevergoeding? Lees snel verder.

Huurfietsen en deelfiets: wat zijn het?

Er zijn huurfietsen en deelfietsen. Huurfietsen worden meestal gebruikt wanneer mensen eenmalig een fiets willen huren, zoals bij een vakantiehuisje. Deelfietsen zijn publiek toegankelijke fietsen die voor een (korte) tijd tegen lage kosten in een netwerk worden aangeboden. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals:

- Abonnementsvormen, zoals de Swapfiets. Voor een vast bedrag per maand krijg je dan een fiets. En is er wat mis met je fiets? Dan komen zij bij je langs om deze te repareren of om te ruilen voor een andere fiets. Goed om te weten: een Swapfiets heb jij in beheer. Je hebt een eigen slot en je hoeft de fiets dus niet tussendoor in te leveren.
- Ritprijzen per keer betalen, zoals de OV-fiets. Je mag een OV-fiets voor 3,95 euro per keer, tot 24 uur gebruiken. Houd je hem langer? Dan betaal je een extra bedrag van 5 euro. Je moet wel het gratis OV-fietsabonnement op je persoonlijke chipkaart hebben. Ook moet je de fiets altijd weer inleveren op het station.
- Op basis van een app. Je kan dan een foto maken van de QR-code op de fiets. Hierna zal de fiets van het slot gaan en kan je op weg. Er wordt in de app bijgehouden hoe lang je erop hebt gereden. Per minuut of uur betaal je dan een vastgesteld bedrag. Wanneer je je bestemming hebt bereikt, stopt de betaling. Verder kan je deze fietsen vrijwel overal parkeren.
- Bij winkel tegen betaling. Je kan natuurlijk ook lekker ouderwets een fiets huren bij een fietswinkel of fietsverhuurbedrijf. Geen apps of abonnementen, maar gewoon simpel een afgesproken tarief betalen.

Aangereden? Schadevergoeding huur- of deelfiets voor eigen rekening

Of je nou op een Swap- of OV-fiets rijdt, er geldt vrijwel altijd dezelfde regel bij een aanrijding (met letselschade): in eerste instantie zal alle schade bij de klant (jij dus) in rekening gebracht worden. Ook al was de aanrijding niet eens jouw schuld. Overkomt dit je? Check snel wat je moet je doen!

Recht op schadevergoeding: ook bij aanrijding op Swap- of OV-fiets

Als fietser heb je vrijwel altijd recht op een schadevergoeding wanneer je bent aangereden. Dit komt omdat fietsers volgens de wet vallen onder kwetsbare verkeersdeelnemers. Hierdoor hebben zij meer rechten in het verkeer. Word je aangereden op je huur- of deelfiets en loop je hierdoor letselschade op? Dan heb je naast een schadevergoeding voor de letselschade, ook recht op een schadevergoeding voor je huur- of deelfiets. Hierdoor hoef je de schade van zowel de letsel- als fietsschade, niet uit eigen zak te betalen.

Gratis juridische hulp na aanrijding huur- of deelfiets!

Letselhulpservice biedt kosteloos juridische hulp wanneer je bent aangereden op de fiets. Meld je letselschade en wij zorgen ervoor dat je de schadevergoeding krijgt waarop je recht hebt. Wij helpen je graag.