Fietsboetes 2021: geen licht, door rood fietsen, fietsen op de stoep en meer!

Fietsboetes 2021: geen licht, door rood fietsen, fietsen op de stoep en meer!

Gepubliceerd: 19 maart 2021

Heeft u zich als fietser niet aan de verkeersregels gehouden? Naast dat dit gevaarlijke situaties kan opleveren, kan u dit een flinke boete opleveren. Maar hoe duur zijn deze boetes in 2021? Wij zetten 5 veel voorkomende fietsboetes én een aantal extra op een rijtje!

1. Boete door rood fietsen 2021

Het stoplicht is rood. Toch snel erdoorheen fietsen? Dat kan een aanrijding veroorzaken, dus blijf even wachten. U kan uiteraard ook een fietsboete riskeren. Hoeveel bedraagt de boete door rood fietsen? 95 euro! Daar kunt u heel wat leukere dingen van doen!

2. Boete fietsen zonder licht 2021

In het donker is het erg belangrijk dat u zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers. Fietst u zonder licht en wordt u staande gehouden door de politie? Dan kan u rekenen op een fietsboete van 55 euro. Voor kinderen tussen 12 en 16 jaar is dit 27,50 euro.

3. Boete fietsen in voetgangersgebied 2021

Een voetgangersgebied is een gebied waar in principe alleen voetgangers mogen komen. Deze gebieden komt u vaak tegen in de binnenstad of winkelgebieden. Besluit u toch even snel hier doorheen te fietsen? Dan kunt u bekeurd worden. Gebeurt dat? Dan krijgt u 55 euro boete!

4. Boete fietsen op de stoep 2021

Soms is het verleidelijk. Even de weg afsnijden en een stukje over de stoep fietsen. Dat kan u een boete van 55 euro opleveren. Een aanrijding met een voetganger kan in een oogwenk gebeuren.

5. Boete bellen of appen op de fiets 2021

Even snel dat appje beantwoorden op de fiets? Dat levert vaak gevaarlijke verkeersituaties op! Zo kan u een boete krijgen van maar liefst 95 euro als u uw telefoon in vast heeft. Toch een duur berichtje … Meer weten? Bekijk regels 2021 voor een telefoon op de fiets.

6. Kan u nog meer fietsboetes krijgen? Ja deze!

Naast de al genoemde boetes, zijn er nog veel meer fietsboetes die u in 2021 kunt krijgen. Wij zetten er nog een aantal extra op een rijtje:

- Boete kapotte fietsbel: 35 euro
- Boete geen hand uitsteken bij afslaan: 35 euro
- Boete geen voorrang verlenen bij stopbord: 35 euro
- Boete fiets ergens neerzetten waar dit verboden is: 35 euro
- Boete tegen de richting in fietsen: 55 euro
- Boete niet rechts fietsen op de weg: 90 euro
- Boete geen voorrang verlenen aan bestuurders van rechts: 95 euro

Raakt u als fietser toch betrokken bij een aanrijding?

Hopelijk bent u ongedeerd. Maar heeft u toch letselschade opgelopen? Meld dan uw letselschade bij Letselhulpservice en wij verhalen uw schadevergoeding op de tegenpartij. Geheel kosteloos. In veel gevallen heeft u recht op een schadevergoeding, behalve als u bewust voor een auto rijdt en zo veel risico neemt dat u weet dat de kans op een ongeluk heel erg groot is (of zelfs bewust een aanrijding veroorzaakt).