Wielrennen in de winter

Wielrennen in de winter: 10 tips om de kou te trotseren!

Gepubliceerd op 18-01-2024
665 keer gelezen

Wielrennen, dat is toch een mooi-weer-sport? Nee hoor! Ook in de winter kan wielrennen heel leuk zijn. Soms koud, maar met de juiste voorbereiding en een mooi uitzicht is het genieten geblazen. Haal die racefiets dus maar weer uit de schuur. Want zeker met deze 10 tips staat er niks meer in de weg voor een mooie wielrenrit in de winter.

 

1. Kies de juiste dag uit om te wielrennen in de winter

Helaas is niet elke dag in de winter geschikt om te gaan wielrennen. Kies daarom de juiste dag uit om op de racefiets te stappen. Let er bijvoorbeeld op dat er geen ijs op de weg licht en dat het asfalt droog is. Als het dan ook nog eens windstil is, dan heeft u de perfecte wielrendag te pakken.


Is het slecht weer, maar wilt u wel sporten? Met een hometrainer en een beeldscherm kunt u thuis een virtuele fietstocht maken. Op onder andere YouTube vindt u allerlei ‘indoor cycling workouts’: van Limburg tot Californië.

 

2. Meer kilometers = meer eten

Als u gaat wielrennen in de winter, is het aan te raden om voldoende eten mee te nemen. Naast dat het veel energie kost om alle kilometers te trotseren, is uw lichaam continu bezig om de tempratuur op pijl te houden. U vraagt veel van uw lichaam en met eten vult u uw energie meer aan. Op die manier kunt u er telkens weer een hele poos tegenaan!

 

3. Wielrennen in de winter? Stel een doel!

Het is koud buiten en u heeft geen zin om de deur uit te gaan. Waarom zou u gaan wielrennen in de winter? Probeer deze gedachte snel te verzetten en om te draaien: waarom zou u niet gaan? Stel een doel voor uzelf. Een doel dat u sneller over de drempel heen helpt. Train bijvoorbeeld voor een persoonlijk record in de winter. Elke keer als u dan geen zin heeft, weet u in ieder geval waarvoor u het doet.

 

4. Binnenband bij de hand

Het wegdek kan soms kapotvriezen in de winter. Daarom zijn er vaak meer kleine steentjes of andere dingen op de weg te vinden. Gaat u wielrennen in de winter? Dan is het aan te raden om een extra binnenband en een fietspomp mee te nemen in een zadeltas of fietsrugzak. Heeft u dan een lekke band? Dan bent u hier ieder geval op voorbereid en hoeft u niet te wachten op hulp. Want dan is het wel héél erg koud!

Fietser aangereden

Aangereden op de fiets?

5. Pomp uw banden niet te hard op

In de winter ligt er vaak meer vuil op de weg. In combinatie met een nat wegdek, kan dit gevaarlijk zijn. Maar gelukkig is er een oplossing! Pomp uw banden niet te hard op als u gaat wielrennen in de winter. Hierdoor heeft u meer grip en gaat u minder snel onderuit. Rond de 6,5 à 7 bar is voldoende om er helemaal tegenaan te kunnen.

 

6. Kleed u warm aan!

Ja, het is koud, maar daar kunt u zelf ook iets tegen doen. Trek bijvoorbeeld veel laagjes aan. Lagen kunt u altijd weer uitdoen als u het warmer krijgt. Ook helpen winddichte overschoenen, warme sokken en wielrenhandschoenen in de winter om de kou te trosteren. Hierdoor wordt de drempel om de deur uit te gaan vast een stuk lager!

 

7. Poetsen maar!

U bent eindelijk klaar met die koude rit en het liefste springt u meteen onder die warme douche. Maar wacht daar nog heel even mee en neem even de tijd om een doekje over uw fiets heen te halen. Door al het vuil en het natte wegdek kan de fiets sneller gaan slijten. Het is dus erg belangrijk om uw fiets goed schoon te maken na een rondje wielrennen in de winter. Op lange termijn kan dit u honderden euro’s per winter besparen aan onderhoud!

 

8. Dag bospaden, hallo asfaltwegen!

Het is geen aanrader om in het bos te gaan wielrennen in de winter. De wegen zijn vaak modderig, waardoor u weer van voren af aan kunt beginnen met het poetsen van uw racefiets. Ook kunt u sneller uitglijden en vallen. Het is daarom slim om te kiezen voor een grote, brede asfaltweg als u gaat racefietsen in de winter. En wilt u toch het bos in? Kies dan eens voor een mountainbike. Ook leuk!

 

9. Zorg dat u opvalt

De winter staat bekend om haar donkere dagen. Zelfs in de middag is het daglicht vaak erg beperkt. Hierdoor bent u minder goed zichtbaar voor automobilisten. Pas uzelf dus hierop aan en zorg voor goede verlichting op uw fiets. Ook overdag! Zo kunt u met een veilig gevoel gaan wielrennen in de winter!

 

10. Stop ergens voor warme chocolademelk!

Als u gaat wielrennen in de winter, stop dan even bij een café voor warme chocolademelk of een kop thee en kom weer op adem. Zo beloont u uzelf voor uw harde werk én heeft u altijd iets om tijdens de rit naar uit te kijken.

 

Fietsongeluk in 2024? Meld uw letselschade

Ook als u goed oplet, kan het gebeuren dat u onderuit gaat op de fiets. Heel vervelend natuurlijk! Maar wat als u tijdens het wielrennen een fietsongeluk krijgt omdat u door een auto bent aangereden? Vul dan het onderstaande schadeformulier fiets in. Wij verhalen uw schade kosteloos voor u op de tegenpartij. Als fietser heeft u namelijk bijna altijd recht op een schadevergoeding, ook bij eigen schuld.

 

Schadeformulier fiets

Let op: om uw letselschade te kunnen verhalen hebben we de gegevens van de tegenpartij nodig óf het ongeval moet gemeld zijn bij de politie. U kunt wel alvast uw gegevens sturen, dan nemen wij contact met u op.

Uw gegevens