Vrouw op racefiets

Fietsboetes 2022: geen licht, door rood fietsen, fietsen op de stoep en meer!

Gepubliceerd op 10-01-2022
7685 keer gelezen

Heeft u zich als fietser niet aan de verkeersregels gehouden? Naast dat dit gevaarlijke situaties kan opleveren, kan u dit een flinke boete opleveren. Maar hoe duur zijn deze boetes in 2022? Wij zetten 5 veel voorkomende fietsboetes én een aantal extra op een rijtje!

 

1. Boete door rood fietsen 2022

Het stoplicht is rood. Toch snel erdoorheen fietsen? Dat kan een aanrijding veroorzaken, dus blijf even wachten. U kan uiteraard ook een fietsboete riskeren. Hoeveel bedraagt de boete door rood fietsen? 100 euro! Daar kunt u heel wat leukere dingen van doen!

 

2. Boete fietsen zonder licht 2022

In het donker is het erg belangrijk dat u zichtbaar bent voor andere verkeersdeelnemers. Fietst u zonder licht en wordt u staande gehouden door de politie? Dan kan u rekenen op een fietsboete van 60 euro. Voor kinderen tussen 12 en 16 jaar is dit 30 euro.

 

3. Boete fietsen in voetgangersgebied 2022

Een voetgangersgebied is een gebied waar in principe alleen voetgangers mogen komen. Deze gebieden komt u vaak tegen in de binnenstad of winkelgebieden. Besluit u toch even snel hier doorheen te fietsen? Dan kunt u bekeurd worden. Gebeurt dat? Dan krijgt u 60 euro boete!

Fietser aangereden

Aangereden op de fiets?

4. Boete fietsen op de stoep 2022

Soms is het verleidelijk. Even de weg afsnijden en een stukje over de stoep fietsen. Dat kan u een boete van605 euro opleveren. Een aanrijding met een voetganger kan in een oogwenk gebeuren.

 

5. Boete bellen of appen op de fiets 2022

Even snel dat appje beantwoorden op de fiets? Dat levert vaak gevaarlijke verkeersituaties op! Zo kan u een boete krijgen van maar liefst 100 euro als u uw telefoon in vast heeft. Toch een duur berichtje … Meer weten? Bekijk regels 2022 voor een telefoon op de fiets.

 

Kan u nog meer fietsboetes krijgen? Ja deze!

Naast de al genoemde boetes, zijn er nog veel meer fietsboetes die u in 2022 kunt krijgen. Wij zetten er nog een aantal extra op een rijtje:

 

  • Boete kapotte fietsbel: 40 euro
  • Boete geen hand uitsteken bij afslaan: 40 euro
  • Niet stoppen bij stopstreek: 40 euro
  • Boete fiets ergens neerzetten waar dit verboden is: 40 euro
  • Boete tegen de richting in fietsen: 60 euro
  • Boete niet rechts fietsen op de weg: 100 euro
  • Boete geen voorrang verlenen aan bestuurders van rechts: 100 euro

 

Raakt u als fietser toch betrokken bij een aanrijding?

Hopelijk bent u ongedeerd. Maar heeft u toch letselschade opgelopen? Meld dan uw letselschade bij Letselhulpservice en wij verhalen uw schadevergoeding op de tegenpartij. Geheel kosteloos. In veel gevallen heeft u recht op een schadevergoeding, behalve als u bewust voor een auto rijdt en zo veel risico neemt dat u weet dat de kans op een ongeluk heel erg groot is (of zelfs bewust een aanrijding veroorzaakt).

 

Letselschade melden

Let op: om uw letselschade te kunnen verhalen hebben we de gegevens van de tegenpartij nodig óf het ongeval moet gemeld zijn bij de politie. U kunt wel alvast uw gegevens sturen, dan nemen wij contact met u op.

Uw gegevens