Persoon fietst in de nacht

Fietsen in het donker: 8 tips voor een veilige rit!

Gepubliceerd op 04-12-2023
444 keer gelezen

De zon gaat vroeg onder en zonder het licht van de lantaarnpalen ziet u al snel geen hand meer voor ogen. Reden om uw fiets aan de kant te zetten? Nee hoor! In de avond kan u nog prima op uw tweewieler stappen om een rondje te fietsen. Maar hoe doet u dit zo veilig mogelijk? Wij delen 8 tips.

 

1. Kies een route die u kan dromen

Als u vooraf de route al op uw duimpje kent, is dat een groot voordeel bij fietsen in het donker. U kent alle wegversmallingen, losliggende straattegels en onverharde gedeeltes van de weg. Hierdoor wordt de kans op onverwachte situaties een stuk kleiner én kunt u met een veilig gevoel fietsen in het donker!

 

2. Wijk zo min mogelijk af van de fietspaden

Gaat u een wielrenronde maken? Fiets in het donker zoveel mogelijk op de fietspaden en vermijd autowegen. Het is misschien niet de meest leuke route, maar wel de meest veilige. Zo hoeft u ook geen rekening te houden met snel passerende auto’s!

 

3. Fiets samen in het donker

In uw eentje fietsen kan erg fijn zijn als u een momentje voor uzelf wilt. Maar gaat u in het donker fietsen? Dan kan het slim zijn om met iemand anders op pad te gaan. Naast dat het gezelliger is om samen te fietsen, staat u er ook niet alleen voor als u iets overkomt. Krijgt u een lekke band? Of bent u de weg kwijt en is de batterij van uw telefoon leeg? Dan kan uw fietsmaatje altijd nog helpen.

 

4. Laad uw telefoon op

En dat brengt ons gelijk op de volgende tip: laad uw telefoon goed op als u in het donker gaat fietsen. Het liefst tot 100%. Ook als u weet dat uw fietsmaatje een telefoon bij zich heeft. Staat u met pech langs de weg? Dan kunt u in ieder geval altijd zelf een belletje plegen en bent u niet afhankelijk van een ander.

Fietser aangereden

Aangereden op de fiets?

5. Houd uw oren en ogen open

Het is belangrijk dat u zich extra bewust bent van uw omgeving als u gaat fietsen in het donker. Muziek luisteren tijdens het sporten is fijn. Alleen als u in het donker fietst, kan het gevaarlijk zijn. U hoort dan geen verkeer aankomen, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit. Kom ook niet in de verleiding om toch even uw telefoon op te nemen bij een inkomend belletje. Naast het feit dat de boete voor een telefoon op de fiets erg hoog is, kan dit erg gevaarlijke situaties opleveren.

 

6. Zet uw telefoonscherm op ‘altijd verlicht’

Als uw telefoon in een telefoonhouder zit, mag u wel gebruik maken van de navigatie op uw telefoon. Handig: zorg ervoor dat uw scherm op ‘altijd verlicht’ staat. Zo hoeft u tijdens het fietsen in het donker niet steeds uw scherm opnieuw aan te zetten. Dat scheelt een hoop irritatie én voorkomt gevaarlijk slingeren op de fiets. U kunt dit aanpassen in de instellingen van uw telefoon. 

 

7. Fiets een tandje langzamer bij bochten

Als u in het donker gaat fietsen, kan u minder snel inschatten hoe scherp een bocht is. En trapt u stevig door? Dan is de kans groot dat u een hele scherpe bocht te laat ziet en onderuit gaat. Pas daarom uw tempo aan en probeer zo ver mogelijk vooruit te kijken.

 

8. Draag een compleet reflecterend vestje in het donker!

Ultieme tip: zorg voor een compleet reflecterend jasje. Hiermee valt u goed op als u gaat fietsen in het donker, dat automobilisten en andere weggebruikers u zeker zien. En uiteraard heeft u de normale verplichte fietsverlichting nodig. Ook om zelf de weg beter te kunnen zien.

 

Fietsongeluk? Meld uw letselschade

Krijgt u ondanks alle maatregelen toch te maken met een fietsongeluk, bijvoorbeeld omdat u bent aangereden door een auto? En heeft u hierdoor lichamelijke klachten of andere ongemakken opgelopen? Dan is het goed om te weten dat u als fietser altijd recht heeft op minimaal 50% van de schadevergoeding. Vul het 'schadeformulier fiets' in en wij verhalen uw schade geheel kosteloos voor u op de tegenpartij. 

 

Schadeformulier fiets

Let op: om uw letselschade te kunnen verhalen hebben we de gegevens van de tegenpartij nodig óf het ongeval moet gemeld zijn bij de politie. U kunt wel alvast uw gegevens sturen, dan nemen wij contact met u op.

Uw gegevens