Fiets aangereden door auto

Forse toename verkeersongevallen in 2022

Gepubliceerd op 06-01-2023
498 keer gelezen

Het aantal verkeersongelukken met slachtoffers is het afgelopen jaar helaas weer flink opgelopen. En dat terwijl de overheid het streven heeft om in 2030 het aantal verkeersslachtoffers te halveren. Wat zijn de cijfers precies? En wat kan u doen als u zelf gewond raakt bij een verkeersongeval? 

 

2022 in cijfers: verkeersdoden en - gewonden

Volgens de voorlopige cijfers zijn er het afgelopen jaar 578 mensen om het leven gekomen tijdens een verkeersongeluk. Dit is het hoogste aantal slachtoffers sinds jaren. Daar komt nog bij dat er 21.457 ongevallen waren met minstens één gewonde. In vergelijking met 2021 zijn dat ruim 3500 meer gewonden.

 

De stijging van het aantal verkeersongelukken is deels te verklaren doordat er in 2020 en 2021 minder verkeer op de weg was vanwege corona. Maar ook in vergelijking tot 2019 lijken de aantallen te zijn toegenomen. Toen vielen er 661 dodelijke slachtoffers. In de coronajaren 2020 en 2021 waren dat er 610 en 582.

 

Verwachting: exacte aantal verkeersdoden 2022 loopt nog op

Het exacte aantal (dodelijke) verkeersslachtoffers in 2022 wordt in het voorjaar bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar doordat de teller nu al op 578 staat, heeft de politie een sterke indicatie dat het aantal verkeersdoden in het afgelopen jaar is gestegen ten opzichte van voorgaande jaren.

 

Oorzaken verkeersongevallen in 2022

De meeste verkeersongelukken komen nog altijd door te hard rijden, bellen achter het stuur en rijden onder invloed van drank en drugs. Opvallend is ook dat er in 2022 meer ongelukken in de avond waren dan in de ochtend. Maar de politie ziet de afgelopen jaren ook een toename in ongelukken met elektrische fietsen. Hierbij zijn vaak ouderen betrokken. 

 

Toekomstplannen verbetering verkeersveiligheid

Als de overheid haar doel wil behalen in 2030, moet het aantal verkeersongelukken de komende jaren drastisch omlaag. Om (fiets)wegen veiliger te maken is er tot 2030 maar liefst 500 miljoen euro vrijgemaakt. Minister Harbers kondigde bovendien in november aan nog eens 50 miljoen extra te willen investeren om de fietsveiligheid te verbeteren in Nederland. Hier is ook een taak voor de gemeente en provincies weggelegd. 

 

Schakel gratis letselschadehulp in bij een verkeersongeval

Bent u aangereden door een ander? En is de ander hiervoor aansprakelijk? Dan heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Als slachtoffer is het belangrijkste dat u goed herstelt. Letselhulpservice helpt u graag met het verhalen van de schade op de tegenpartij. Ook als het een verkeersongeval van een tijd terug is. Dit is kosteloos voor u