Groep mensen aan het hardlopen in de schemering

Veilig hardlopen in het donker: 6 tips!

Gepubliceerd op 08-12-2020
262 keer gelezen

Wist u dat er in deze tijd van het jaar 16 van de 24 uur geen daglicht te bekennen is? Hardlopen in het donker zit er dus dik in! Maar hoe kan u toch veilig uw rondje maken? Wij geven 6 tips!

 

1. Zet de muziek een tandje lager of uit

Een goede house-afspeellijst op Spotify sleept u er tijdens een rondje hardlopen doorheen. De dreunende beat in uw oortjes pept u op en zorgt ervoor dat u afgeleid raakt van bijvoorbeeld het weer. Dat laatste kan gevaarlijk zijn als u gaat lopen in het donker. Zo bent u zich minder bewust van uw omgeving en kunt u het naderende verkeer minder goed horen. Zet het volume daarom een tikkeltje zachter, draag maar één oordopje of doe geen muziek op.

 

2. Loop in het donker het verkeer tegemoet!

Loop in het donker het verkeer tegemoet. Loop aan de verkeerde en dus linkse kant van de weg. Uiteraard op het trottoir of ergens waar u veilig kunt lopen. Zo ziet u zelf de auto’s van ver aankomen en kunt u sneller reageren op onverwachte situaties. Ook de automobilisten kunnen u beter zien.

 

3. Ga ervan uit dan niemand u ziet

Gaat u hardlopen in het donker? Ga er dan vanuit dat niemand u ziet. Hierdoor zult u vanzelf voorzichtiger worden. Steek dus nooit zomaar over, ook niet als u voorrang heeft. Door de vaart die u heeft met het hardlopen, bent u sneller dan een normale voetganger. Een automobilist zal hierdoor sneller een verkeerde inschatting kunnen maken.

 

4. Zorg voor goede verlichting

Deze tip spreekt misschien wel voor zichzelf, maar is daarom niet minder belangrijk. Zorg dat u goed zichtbaar bent als u gaat hardlopen in het donker. Dit kan bijvoorbeeld met reflectiemateriaal of led-lampjes. Automobilisten en andere weggebruikers zien u dan van verder af aankomen.

 

5. Loop samen met een hardloopmaatje

Samen hardlopen is naast dat het gezellig is, ook nog eens veiliger tijdens de donkere dagen. Zo zijn vaak minder mensen op straat als het donker is. Lopen jullie samen? Mooi, dan vallen jullie met die goede verlichting extra op. 

 

6. Laat weten waar u bent

Toch liever alleen hardlopen in de avond? Laat dan aan iemand weten waar u gaat lopen en hoe laat u verwacht terug te zijn. Of deel uw locatie. Zo is er altijd iemand die een oogje voor u in het zeil houdt.

 

Extra tip: bij aanrijding minstens 50% schadevergoeding!

Wordt u tijdens het hardlopen in het donker aangereden door een auto of ander motorvoertuig? Dan heeft u recht op minimaal 50% schadevergoeding. Meld uw letselschade en wij verhalen uw schade op de aansprakelijke tegenpartij. Geheel kosteloos.