Hoog glazen kantoorgebouw met wolkenlucht

Zzp’ers fel tegen verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering

Gepubliceerd op 11-06-2021
388 keer gelezen

Er is veel commotie over het principeakkoord over pensioenen. Zzp’ers moeten zich straks verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid (aov). Maar zij zijn hier fel op tegen. Waarom? En moet een zzp’er altijd voor de kosten opdraaien bij arbeidsongeschiktheid?

 

Nu 80% geen arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het aantal zzp’ers is zeer hoog in Nederland: 1,2 miljoen. Hiervan heeft zo’n 80% geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zonder deze verzekering moeten zzp’ers in de meeste gevallen zelf opdraaien voor inkomensverlies, wanneer ze niet meer kunnen werken. Denk arbeidsongeschiktheid door lichamelijk letsel of een burn-out. Een aardig risico om onverzekerd te zijn dus. Desondanks is zitten zzp’ers niet te wachten op een aov-plicht.

 

Zzp’ers massaal tegen aov-plicht

Maar liefst 83% van de zzp’ers is tegen deze plicht. Dit blijkt uit recent onderzoek (mei 2019) uitgevoerd door ZZP Nederland. De premie van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is namelijk torenhoog en sommige verzekeraars zouden zzp’ers weigeren. Toch bevat het principeakkoord over pensioenen deze plicht. Dit mede komt doordat vakbonden, PvdA en GroenLinks vinden dat er sprake is van ongelijke concurrentiestrijd. Het is voordeliger voor bedrijven zzp’ers in te huren dan vaste werknemers aan te nemen. Voor zzp’ers hoeven namelijk geen aparte premies betaald te worden (denk aan pensioen).

 

Extra nadelen arbeidsongeschiktheidsverzekering

Zelfs als zzp’ers verzekerd zijn, is er kans bij arbeidsongeschiktheid dat ze alsnog zelf voor kosten moeten opdraaien. 2 redenen:

 

  • Er geldt vaak een wachttijd als men arbeidsongeschikt raakt.
  • Er is vaak sprake van een maximum bedrag van de schadekosten.

 

Arbeidsongeschikt? Ook zonder verzekering kosten te verhalen

Er zijn ook andere manieren om kosten te verhalen. Bijvoorbeeld bij arbeidsongeschiktheid door een verkeersongeval. Een scenario:

U bent zzp’er en wordt aanreden door een auto. De schuld ligt bij de ander. Gevolg: u kunt door lichamelijk letsel 2 jaar niet of nauwelijks meer werken en uw inkomen loopt drastisch terug. Wat te doen? U kunt dan Letselhulpservice inschakelen. Letselhulpservice staat zzp’ers namelijk gratis bij tijdens het verhalen van alle misgelopen inkomsten en extra kosten op de aansprakelijke partij. Zo draait u als zzp’er niet zelf op voor de kosten.

 

Letselschade opgelopen? Schakel Letselhulpservice in!

Heeft u letselschade opgeholpen door iemand anders, dan kunnen wij u kosteloos helpen. Meld uw letselschade of lees hoe we letselschadevergoeding berekenen.