verband om hand

Wie is er schuldig bij een aanrijding?

Wie er schuldig is bij een aanrijding, hangt af van de situatie. Wij zetten een aantal situaties voor u op een rijtje:

Twee motorvoertuigen

Bij een aanrijding tussen twee motorvoertuigen, is degene die de verkeersfout maakt vaak schuldig aan de aanrijding. Denk bijvoorbeeld aan het niet verlenen van voorrang, terwijl dit wel moest. Of wanneer iemand door rood rijdt. Is het de fout van de andere bestuurder? En heeft u hierdoor letselschade opgelopen? Dan is de tegenpartij niet alleen schuldig voor de aanrijding, maar ook aansprakelijk voor uw schade. U heeft dan recht op een schadevergoeding. Deze kan u kosteloos laten verhalen door Letselhulpservice.

 

Motorvoertuig – fiets/voetganger

Ook bij een aanrijding tussen een motorvoertuig en een fietser of voetganger, is degene die de verkeersfout maakt schuldig aan het ongeval. Echter is in deze situatie de ‘schuld’ die iemand heeft aan het ongeval, niet hetzelfde als ‘aansprakelijkheid’. Zo hebben fietsers en voetgangers meer rechten in het verkeer. Dit komt omdat zij kwetsbare verkeersdeelnemers zijn en hierdoor extra worden beschermd in het verkeer. Daarom hebben fietsers en voetgangers vrijwel altijd recht op een schadevergoeding, ook als zij zelf schuldig zijn aan het ongeval. De bestuurder van het motorvoertuig kan dan alsnog aansprakelijk worden gesteld voor de letselschade als gevolg van de aanrijding. Ook hierbij kan Letselhulpservice u geheel kosteloos bij helpen.

 

Fiets – fiets/voetganger

Bij een aanrijding tussen twee fietsers bepaalt de verkeerssituatie wie er schuldig, en dus aansprakelijk is voor het ongeval. Dit geldt ook voor een aanrijding tussen een voetganger en een fietser. Had u voorrang, maar kreeg u dit niet? Dan kan u de opgelopen letselschade laten verhalen op de tegenpartij. Let op: voor elektrische fietsen (sneller dan 25 km/u) gelden andere regels.

 

Heeft u letselschade opgelopen door een ongeval? Meld uw letselschade online en wij helpen u graag.

rechter

Kosteloos juridische hulp

Letselschade opgelopen door een ander? Wij bieden kosteloos juridische hulp. Zo krijgt u de schadevergoeding waarop u recht heeft.

Meld uw letselschade
Fietser aangereden

Als fietser aangereden?

Als u als fietser bent aangereden door een motorvoertuig, heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. Bekijk hier uw rechten.

Lees meer