fietswiel

Aangereden op een Swap- of OV-fiets? Zo zit het met de schadevergoeding!

Gepubliceerd op 18-08-2021
437 keer gelezen

U rijdt op een huurfiets door de stad en dan plots gebeurt het… u wordt aangereden. De fiets is aan diggelen en u loopt letselschade op. Hoe zit het dan met de schadevergoeding? Lees snel verder.

 

Huurfietsen en deelfiets: wat zijn het?

Er zijn huurfietsen en deelfietsen. Huurfietsen worden meestal gebruikt wanneer mensen eenmalig een fiets willen huren, zoals bij een vakantiehuisje. Deelfietsen zijn publiek toegankelijke fietsen die voor een (korte) tijd tegen lage kosten in een netwerk worden aangeboden. Dit kan verschillende vormen aannemen, zoals:

 

  • Abonnementsvormen, zoals de Swapfiets. Voor een vast bedrag per maand krijgt u dan een fiets. En is er wat mis met de fiets? Dan komen zij bij u langs om deze te repareren of om te ruilen voor een andere fiets. Goed om te weten: een Swapfiets heeft u in beheer. U heeft een eigen slot en u hoeft de fiets dus niet tussendoor in te leveren.
  • Ritprijzen per keer betalen, zoals de OV-fiets. U mag een OV-fiets voor 3,95 euro per keer, tot 24 uur gebruiken. Houdt u hem langer? Dan betaalt u een extra bedrag van 5 euro. U moet wel het gratis OV-fietsabonnement op uw persoonlijke chipkaart hebben. Ook moet u de fiets altijd weer inleveren op het station.
  • Op basis van een app. U kan dan een foto maken van de QR-code op de fiets. Hierna zal de fiets van het slot gaan en kan u op weg. Er wordt in de app bijgehouden hoe lang u erop heeft gereden. Per minuut of uur betaalt u dan een vastgesteld bedrag. Wanneer de bestemming is bereikt, stopt de betaling. Verder kan u deze fietsen vrijwel overal parkeren.
  • Bij winkel tegen betaling. U kan natuurlijk ook lekker ouderwets een fiets huren bij een fietswinkel of fietsverhuurbedrijf. Geen apps of abonnementen, maar gewoon simpel een afgesproken tarief betalen.

 

Aangereden? Schadevergoeding huur- of deelfiets voor eigen rekening

Of u nou op een Swap- of OV-fiets rijdt, er geldt vrijwel altijd dezelfde regel bij een aanrijding (met letselschade): in eerste instantie zal alle schade bij de klant (u dus) in rekening gebracht worden. Ook al was de aanrijding niet eens uw schuld. Overkomt dit u? Check snel wat u moet doen!

 

Recht op schadevergoeding: ook bij aanrijding op Swap- of OV-fiets

Als fietser heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding wanneer u bent aangereden. Dit komt omdat fietsers volgens de wet vallen onder kwetsbare verkeersdeelnemers. Hierdoor hebben zij meer rechten in het verkeer. Wordt u aangereden op een huur- of deelfiets en loopt u hierdoor letselschade op? Dan heeft u naast een schadevergoeding voor de letselschade, ook recht op een schadevergoeding voor uw huur- of deelfiets. Hierdoor hoeft u de schade van zowel de letsel- als fietsschade, niet uit eigen zak te betalen.

 

Gratis juridische hulp na aanrijding huur- of deelfiets!

Letselhulpservice biedt kosteloos juridische hulp wanneer u bent aangereden op de fiets. Meld uw letselschade en wij zorgen ervoor dat u de schadevergoeding krijgt waarop u recht heeft. Wij helpen graag.

 

Letselschade melden

Let op: om uw letselschade te kunnen verhalen hebben we de gegevens van de tegenpartij nodig óf het ongeval moet gemeld zijn bij de politie. U kunt wel alvast uw gegevens sturen, dan nemen wij contact met u op.

Uw gegevens