Twee personen op elektrische stepjes door een straat

Mag de elektrische step op de weg in Nederland? 5 antwoorden over regels en boetes!

Gepubliceerd op 01-04-2024
6046 keer gelezen

In het buitenland is de elektrische step erg populair. In veel grote steden wemelt het ervan! Maar is het in Nederland legaal om met de elektrische step op de weg te rijden? Wij zetten 5 veel gestelde vragen voor u op een rijtje!

 

1. Mag ik met een elektrische step de openbare weg op in Nederland?

Er bestaan verschillende soorten elektrische steps. Over het algemeen mag u alleen met een elektrische step zonder trapondersteuning de weg op als deze is goedgekeurd door de RDW én wordt erkend als bijzondere bromfiets. Vanaf 1 juli 2024 geldt een kentekenplicht voor bijzondere bromfietsen. Dit betekent dat uw elektrische step vanaf deze datum geregistreerd moet worden in het kentekenregister van de RDW.  

Kiest u voor een motorstep? Dan heeft u hiervoor een AM-rijbewijs nodig om de weg op te mogen rijden. Officieel is dit namelijk geen elektrische step. De mogelijkheden voor elektrische (scooter)steps in Nederland zijn nog erg beperkt. Wilt u een elektrische step kopen? Let dan goed op welke regels er gelden.

 

2. Welke snelheid is toegestaan met de elektrische step?

U mag maximaal 25 kilometer per uur rijden met uw elektrische step. Net als met brommers en scooters, kunnen elektrische steppen opgevoerd worden. Omdat dit onveilig is, staat hiervoor ook een boete. 

 

3. Wat is de boete voor rijden op een niet goedgekeurde elektrische step 2024?

Als u met een niet goedgekeurde elektrische step de weg op gaat, riskeert u een fikse boete van meer dan 400 euro. Ook kan de politie uw step in beslag nemen. En bent u bij een ongeluk betrokken? Dan bent u niet verzekerd.

 

4. Moet een elektrische step verzekerd zijn?

U heeft geen rijbewijs nodig voor uw elektrische step, maar de step moet wel voorzien zijn van een verzekeringssticker. Met een e-step heeft u namelijk een WA-verzekering nodig. U kunt een elektrische step alleen verzekeren als deze door de RDW is goedgekeurd. Weinig verzekeringsmaatschappijen bieden deze verzekering aan. Tip: klop aan bij een verzekeraar die ook scooters en brommers verzekert.
 

Elektrische step in park

 

5. Welke (verkeers)regels gelden voor de elektrische step?

Voor de elektrische step gelden dezelfde regels als voor snorfietsen:

 

  • Bestuurder is minimaal 16 jaar
  • Er is geen rijbewijs nodig
  • Vanaf 1 juli 2024 is een kenteken verplicht
  • Er geldt geen helmplicht
  • Maximale snelheid is 25 km/u
  • Als er een fietspad is, moet u hierop rijden
  • Een WA-verzekering, verzekeringsplaatje of -sticker en voertuigidentificatienummer (VIN) zijn verplicht
  • Rode en witte of gele reflectoren zijn verplicht
  • Verlichting in de nacht en bij slecht zicht is verplicht

 

Legaliseren elektrische step in 2025?

Nederland is één van de weinige landen in Europa waar de meeste elektrische steps niet op de openbare weg mogen. Mogelijk gaat dit veranderen. De verwachting is dat in 2025 nieuwe regels ingaan die ervoor zorgen dat meer soorten e-steps op de weg worden toegelaten. Deze moeten dan wel eerst door de RDW gekeurd worden.

 

Aanrijding elektrische step? Laat gratis uw schade verhalen

Bent u op de elektrische step aangereden? Of door een elektrische step? Meld uw schade bij Letselhulpservice. Wij inventariseren samen met u de schade en verhalen het kosteloos op de aansprakelijke tegenpartij. Meer weten? Lees meer over aanrijding elektrisch step en aansprakelijkheid.