Fiets van wit neonlicht met zwarte achtergrond

Boete fietsen zonder licht 2022: alle bedragen op een rij!

Gepubliceerd op 13-01-2022
9089 keer gelezen

Fietst u wel eens zonder licht? Dan kan u rekenen op een boete. Hoe duur is een boete voor fietsen zonder licht in 2022? En voor kinderen? En wat als u wordt aangereden, heeft u dan recht op een schadevergoeding?

 

1. Boete fietsen zonder licht 2022

Wordt u staande gehouden door de politie en krijgt u geen waarschuwing? Dan kost fietsen zonder licht € 60,. Check fietsverlichting regels 2022 hoe u uw fiets perfect kan verlichten.

 

2. Boete geen achterlicht, wel voorlicht 2022

Als u denkt ‘korting’ te krijgen, dan heeft u het mis. Ook als één van uw lichten het wel doet, wordt u op de bon geslingerd voor € 60,-.

 

3. Boete fietsen met knipperlicht 2022

Die kleine fietslampjes zijn handig, maar zet ze niet op knipperstand! Anders krijgt u ook een boete van € 60,. Als u met knipperende lichten fietst, kunnen andere weggebruikers de afstand naar u toe niet goed inschatten. Dit kan voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen.

 

4. Boete fietsen zonder reflectoren 2022

Als u verkeerde of ontbrekende reflectoren heeft op uw fiets, krijgt u een boete van € 40,- per reflector. Bekijk welke reflectoren u in 2022 op uw fiets moet hebben.

Fietser aangereden

Aangereden op de fiets?

5. Boete fietsen zonder licht voor kinderen 2022

In de praktijk blijkt dat veel kinderen zonder verlichting naar school fietsen. Ook daar is de politie scherp op! Tussen de 12 en 16 jaar? Als u zonder verlichting fietst, betaalt u de helft van de oorspronkelijke fietsverlichtingsboete: € 30,00. Bent u 12 jaar of jonger? Dan krijgt u per brief een waarschuwing. Goed om te weten: kinderen onder 14 jaar die worden aangereden hebben altijd recht op 100% schadevergoeding.

 

Let op: legitimatieplicht, ook in 2022. Anders extra boete!

Wordt u staande gehouden vanwege fietsen zonder licht? Dan wordt om een geldig identiteitsbewijs gevraagd. Heeft u die niet bij zich? Dan betaalt u de jackpot van € 100,- bovenop de fietsverlichtingsboete. Iedereen van 14 jaar of ouder moet zich namelijk kunnen legitimeren.

 

Fietsverlichtingsboete? Administratiekosten!

Krijgt u een boete thuisgestuurd voor fietsen zonder licht? Dan moet u altijd € 9,- administratiekosten betalen.

 

Daarom fietsen met licht

Als u een aanrijding op de fiets krijgt, dan kunnen de gevolgen groot zijn! Met fietsverlichting bent u op de eerste plaats beter zichtbaar voor automobilisten en andere weggebruikers. En u ziet zelf ook beter uiteraard!

 

Raakt u als fietser toch betrokken bij een ongeval?

Erg vervelend! Maar aanrader: meld gratis uw letselschade online. Ook als het uw schuld is, heeft u namelijk recht op minstens 50% schadevergoeding van de kosten die u maakt (u krijgt meer vergoed dan u wellicht denkt!). Via Letselhulpservice regelen we kosteloos uw schadevergoeding van a tot z.

Let op: om uw letselschade te kunnen verhalen hebben we de gegevens van de tegenpartij nodig óf het ongeval moet gemeld zijn bij de politie. U kunt wel alvast uw gegevens sturen, dan nemen wij contact met u op.

Uw gegevens