Fiets van wit neonlicht met zwarte achtergrond

Boete fietsen zonder licht 2023: alle bedragen op een rij!

Gepubliceerd op 18-09-2023
21075 keer gelezen

Fietst u wel eens in het donker zonder licht? Dan kan u rekenen op een boete. Hoe duur is een boete voor fietsen zonder licht in 2023? En voor kinderen? En wat als u wordt aangereden, heeft u dan recht op een schadevergoeding?

 

1. Boete fietsen zonder licht 2023

Wordt u staande gehouden door de politie en krijgt u geen waarschuwing? Dan krijgt u voor fietsen zonder licht een bekeuring van €60. Check de fietsverlichting regels om te lezen hoe u uw fiets goed kan verlichten.

 

2. Boete geen achterlicht, wel voorlicht 2023

Als u denkt ‘korting’ te krijgen, dan heeft u het mis. Ook als één van uw lichten het wel doet, wordt u op de bon geslingerd voor €60.

 

3. Boete fietsen met knipperlicht 2023

Die kleine fietslampjes zijn handig, maar zet ze niet op knipperstand! Anders krijgt u ook een boete van €60. Als u met knipperende lichten fietst, kunnen andere weggebruikers de afstand naar u toe niet goed inschatten. Dit kan voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen.

 

4. Boete fietsen zonder reflectoren 2023

Als u verkeerde of ontbrekende reflectoren heeft op uw fiets, krijgt u een boete van €40 per reflector. De fiets moet een rode reflector op achterkant van de fiets, vier gele reflectoren op de trappers en witte of gele reflectoren op de wielen of banden. Bekijk op de website van de Rijksoverheid wat de regels exact zijn.

Fietser aangereden

Aangereden op de fiets?

5. Boete fietsen zonder licht voor kinderen 2023

In de praktijk blijkt dat veel kinderen zonder verlichting naar school fietsen. Ook daar is de politie scherp op! Tussen de 12 en 16 jaar? Voor fietsen zonder verlichting, betaalt u de helft van de oorspronkelijke fietsverlichtingsboete: €30. Aan kinderen van 12 jaar of jonger wordt vaak alleen een waarschuwing gegeven. Goed om te weten: kinderen onder 14 jaar die worden aangereden hebben altijd recht op 100% schadevergoeding.

 

Let op: legitimatieplicht, ook in 2023. Anders extra boete!

Wordt u staande gehouden vanwege fietsen zonder licht? Dan wordt om een geldig identiteitsbewijs gevraagd. Heeft u die niet bij u? Dan betaalt u de jackpot van €100 bovenop de fietsverlichtingsboete. Iedereen van 14 jaar of ouder moet zich namelijk kunnen legitimeren. Jonger dan 16 jaar? Dan wordt deze boete gehalveerd naar €50.

 

Fietsverlichtingsboete? Administratiekosten!

Krijgt u een boete thuisgestuurd voor fietsen zonder licht? Dan moet u altijd €9 administratiekosten betalen.

 

Daarom fietsen met licht

Als u een aanrijding op de fiets krijgt, dan kunnen de gevolgen groot zijn! Met fietsverlichting bent u op de eerste plaats beter zichtbaar voor automobilisten en andere weggebruikers. En u ziet zelf ook beter uiteraard!

 

Raakt u als fietser toch betrokken bij een ongeval?

Erg vervelend! Tip: meld gratis uw letselschade online. Ook als het uw schuld is, heeft u namelijk recht op minstens 50% schadevergoeding van de kosten die u maakt. Wellicht krijgt u meer vergoed dan u denkt. Via Letselhulpservice regelen we kosteloos uw schadevergoeding van a tot z.

Let op: om uw letselschade te kunnen verhalen hebben we de gegevens van de tegenpartij nodig óf het ongeval moet gemeld zijn bij de politie. U kunt wel alvast uw gegevens sturen, dan nemen wij contact met u op.

Uw gegevens