Veel fietsers zorgen voor drukte op het fietspad

Drukte op het fietspad: oorzaken en tips

Gepubliceerd op 06-03-2023
409 keer gelezen

Nederland staat bekend als fietsland. Ons land heeft meer fietsen dan mensen en het worden er alleen maar meer. De fietspaden in Nederland worden daardoor steeds drukker. Hoe komt dat? En wat kunt u doen om uzelf hiertegen te beschermen? U leest het in dit artikel.

 

Oorzaken van drukke fietspaden

Er zijn twee belangrijke oorzaken die zorgen voor drukte op het fietspad. Er komen steeds meer voertuigen op het fietspad met verschillende snelheden. Veel fietspaden zijn te smal om dit verkeer genoeg ruimte te geven. 

 

1. Snelheidsverschillen op het fietspad

De snelheidsverschillen op het fietspad ontstaan vooral door de groeiende populariteit van elektrische fietsen. In een paar jaar tijd is het aantal e-bikes in Nederland verdubbeld tot zo’n 5 miljoen stuks in 2022. Ongeveer driekwart van de e-bikes is een stadsfiets. Maar er zijn nog snellere varianten, bijvoorbeeld de speed pedelec. En vergeet andere snelle voertuigen op het fietspad niet, zoals de scooter. Het snelheidsverschil op drukke fietspaden, maakt inhalen lastiger. Zeker als er onervaren fietsers of kinderen op het fietspad zijn, kan dit kan leiden tot onveilige situaties. Dit maakt de kans op een botsing of valpartij groter.
 

Type vervoersmiddel Gemiddelde snelheid 
Scooter (snorfiets) 33 km/h
Speed pedelec 29 km/h
Wielrenner 26 km/h
Deelscooter en elektrische step  25 km/h
(hybride) e-bike of fatbike 25 km/h
Gewone fiets 18 km/h

 

2. Smalle fietspaden

Uit onderzoek van ingenieursadviesbureau Sweco blijkt dat veel fietspaden te smal zijn. Vooral scooters, (elektrische) bakfietsen en de opkomende fatbikes nemen een groot deel van het fietspad in. Hierdoor ontstaan sneller verkeersopstoppingen en wordt inhalen moeilijker. Is er geen ruimte om in te halen? Dan is de kans op een botsing groter. En hoe zwaarder het voertuig, hoe groter de gevolgen van een botsing. Een scooter is zo’n 50 kilo zwaarder dan een gewone stadsfiets. Botst u als fietser tegen een scooter? Dan is de botsing heviger en loopt u meer kans op letselschade. 

 

Maatregelen tegen overvolle fietspaden

Om de drukte op fietspaden in Nederland te verminderen, moet de infrastructuur verbeteren. Om dit te bereiken heeft de overheid bijvoorbeeld al meerdere fietssnelwegen laten aanleggen. Op deze routes hebben fietsers vaak voorrang op auto’s en zijn er minder scherpe bochten. De kans op een verkeersopstopping is kleiner en weggebruikers kunnen elkaar gemakkelijker veilig inhalen. Ook zie je in steden vaker roodkleurende fietsstraten. Hierop is de auto te gast en krijgen fietsers meer de ruimte.  
 

Een witte markering geeft het fietspad aan

 

4 tips tegen drukke fietspaden

Ondanks de genomen maatregelen zal de drukte op de fietspaden niet zomaar verdwijnen. Wilt u weten wat u zelf kunt doen om ongelukken op drukke fietspaden te voorkomen? Volg dan deze tips:

 

Tip 1: mijd de spits

Soms hebben we geen keuze en moeten we tijdens spitsuur het fietspad op. Bijvoorbeeld naar (of van) werk of school. Als het even kan: probeer de ergste drukte te vermijden en vertrek wat later of juist vroeger.

 

Tip 2: stel uw fiets goed af

Botst u bijna tegen een fietser? Met een snelle beweging van uw stuur voorkomt u misschien een lelijke val. Het helpt als u het zadel niet te hoog afstelt. Zo staat u – letterlijk – sneller met beide benen op de grond. 

 

Tip 3: installeer een fietsspiegel

Stel: u fietst elektrisch en wilt twee langzame fietsers inhalen. Maar achter u zit een snelle mountainbiker die u juist wil inhalen. Dat wordt krap… Met een fietsspiegel aan uw stuur ziet u de mountainbiker veel eerder aankomen. Zo is de kans om ‘in een sandwich te belanden’ een stuk kleiner.

 

Tip 4: gebruik een helm

Een goede voorbereiding is belangrijk, maar soms is een val onvermijdelijk. Bescherm in elk geval uw hoofd en draag een veilige fietshelm. Volgens SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) is de kans op ernstig hoofdletsel zo’n 60% kleiner als u een helm draagt op de fiets.

 

Een fietsende vrouw op een e-bike met een helm op

 

Letsel opgelopen na een fietsongeluk?

Heel vervelend, maar helaas kan dit gebeuren. Bij een fietsongeluk heeft u bijna altijd recht op een schadevergoeding, die u gratis kunt (laten) verhalen. Zelfs als het even geleden is. Weten hoe dit precies zit en welke kosten u kunt laten verhalen? Wij leggen het hier uit!