Fietsongeluk door auto? 5x belangrijk om te weten!
Stel: u zit op de fiets en u wordt aangereden door een auto. Wat zijn dan uw rechten en wat is belangrijk om te doen? Hoe groot zijn uw kansen op een schadevergoeding? We belichten 5 zaken die belangrijk zijn om te weten.
1. Altijd recht op schadevergoeding: zelfs bij eigen schuld!
Ja, u leest het goed. Als u wordt aangereden door een auto en het is uw schuld, dan moet alsnog uw schade vergoed worden door de automobilist. Minstens voor 50% en vaak meer. Waarom? Omdat u als fietser erg kwetsbaar bent ten opzichte van een auto of ander motorvoertuig. Daarom heeft u meer rechten. Hebben jullie beiden evenveel schuld? Ook dan heeft u recht op minstens 50% vergoeding. Is het helemaal de schuld van de automobilist? Dan heeft u recht op 100% vergoeding!
2. Uw schadevergoeding kan oplopen tot in de duizenden euro’s
Natuurlijk klagen we in Nederland niet iemand aan bij het geringste schrammetje. Maar letselschade na een fietsongeluk door een auto is vaak zeer ernstig! En de kosten kunnen snel oplopen tot in de duizenden euro’s: denk aan een kapotte fiets, ziekenhuiskosten (eigen risico), medicijnen, fysiotherapie, psychische klachten en een ziekmelding op werk (= minder of geen inkomen). Misschien raakt u zelfs gedeeltelijk of helemaal arbeidsongeschikt. Ook heeft u bij pijn na een ongeval altijd recht op smartengeld (vergoeding ongemak en leed schade). De hoogte van de vergoeding van laatstgenoemde hangt af van de ernst en duur van uw letsel.
3. Verzamel gegevens van de ‘dader’ en getuigen
Na een fietsongeluk is uw gezondheid het belangrijkst. De eerste focus is dan ook om snel de benodigde zorg te krijgen (bijvoorbeeld bij de dokter of het ziekenhuis). Echter, voor het verhalen van letselschade, is het ook belangrijk om de gegevens van de aansprakelijke automobilist te verkrijgen. Vaak wordt de politie erbij gehaald, dus via die weg kunt u ze ook bemachtigen. Denk aan: naam, adres, postcode, e-mailadres, telefoonnummer, kenteken etc. Slim is ook om een foto van de betrokken auto te maken en de gegevens op te (laten) vragen van getuigen. Mochten er vragen zijn over de situatie waarin het ongeval gebeurde, dan heeft u dit achter de hand.
4. Uw (letsel)schade kunt u gratis laten verhalen!
Na een fietsongeluk, zal de automobilist aansprakelijk moeten worden gesteld. Maar dit hoeft u helemaal niet zelf te doen! U kunt namelijk gratis de schade laten verhalen. En dat kan gewoon online. Het enige wat u hoeft te doen is uw schade melden bij Letselhulpservice. In 3 minuten bent u klaar. Dan wordt uw zaak beoordeeld en in behandeling genomen. Een dure advocaat inschakelen is dus niet nodig!
5. Schade fietsongeluk door auto altijd verhaalbaar
Omdat u in uw recht staat bij een fietsongeluk door een auto, kan Letselhulpservice in ruim 98% van de gevallen daadwerkelijk uw schade verhalen bij de aansprakelijke partij. Uw schade melden loont dus eigenlijk altijd.
Fietsongeluk gehad door een auto? Claim uw schadevergoeding
Wij zorgen ervoor dat uw schadeclaim goed, snel en professioneel met de aansprakelijke automobilist wordt geregeld. Samen met u brengen wij al uw schade in kaart, hierna stellen wij de andere partij aansprakelijk. Heeft u al kosten gemaakt of denkt u deze snel te maken, dan regelen wij zelfs een voorschotbetaling bij de tegenpartij. Zo hoeft u geen kosten voor te schieten! Zijn uw klachten verdwenen, of is er een situatie bereikt waarbij verder herstel niet tot de mogelijkheden behoort, dan gaan we uw schadeclaim afronden. Vul het formulier hieronder in.