Man wordt verpleegd aan zijn arm

Fikse stijging aantal ernstige verkeersgewonden verwacht

Gepubliceerd op 29-07-2021
275 keer gelezen

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Veiligheid (SWOV) verwacht de komende 20 jaar een forse stijging in het aantal ernstige verkeersgewonden. Wat valt er op aan de cijfers? En wat kan u doen als u zelf gewond raakt bij een verkeersongeval waar een ander schuldig aan was? Lees dan snel verder.

 

Stijging van 72% meer verkeersgewonden verwacht

Het aantal ernstig gewonden door verkeersongevallen ligt momenteel op gemiddeld 21.500 per jaar. Op basis van de voorspellingen van de SWOV zal dit aantal fors oplopen, met een piek van 37.000 ernstig verkeersgewonden in 2050. Dat is een toename van maar liefst 72%! Maar hoe zit het met de voorspelling van het aantal verkeersdoden?

 

Aanhoudende daling aantal verkeersdoden zal ophouden

Al tientallen jaren neemt het totaal aantal verkeersdoden af. Maar daar blijkt een einde aan te komen volgens het onderzoek van de SWOV. Zo verwachten zij dat het aantal verkeersdoden per jaar niet meer zal dalen, maar ongeveer gelijk zal blijven op gemiddeld 500 per jaar. De oorzaak hiervoor is dat de groep in de leeftijdscategorie 65+ zal toenemen. Deze doelgroep is gemiddeld vaker betrokken bij verkeersongevallen.

 

Verdubbeling maatschappelijke kosten door toename aantal verkeersgewonden

Als u gewond bent geraakt bij een verkeersongeval, brengt dit vaak ook maatschappelijke kosten met zich mee. Denk aan medische kosten, misgelopen salaris, immateriële en materiële kosten, afhandelingskosten en filekosten. Doordat het aantal verkeersgewonden zal toenemen, wordt verwacht dat ook deze maatschappelijke kosten fors zullen stijgen. Nu bedragen deze kosten jaarlijks gemiddeld 17 miljard euro, maar naar verwachting zal dit in 2040 oplopen naar 25,5 miljard euro per jaar. Een stijging van maar liefst 50%!

 

Zijn er al plannen om het aantal verkeersgewonden de kop in te drukken?

Ja, die zijn er zeker! Zo is er een Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) 2030. Hierin wordt het verkeersveiligheidsbeleid voor de komende tien jaar uiteen gezet. Zij kijken naar nieuwe verkeersveiligheidsmaatregelen om het aantal verkeersgewonden en -doden terug te dringen. Ook heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangegeven dat zij druk bezig zijn met een nieuw Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2022-2025. Hier wordt ook gefocust op de verbetering van de verkeersveiligheid. Zo is er tot 2030 maar liefst 500 miljoen euro vrijgemaakt om (fiets)wegen veiliger te maken. Ook is er 50 miljoen beschikbaar voor veiligere bermen en zijn er campagnes gestart om appen, bellen en lachgas in het verkeer tegen te gaan.

 

Letselschade door aanrijding? Krijg gratis juridische hulp

Bent u aangereden door de schuld van een ander? Dan heeft u vaak recht op een schadevergoeding. Meld uw letselschade bij Letselhulpservice. Wij helpen u graag met het verhalen van uw schadevergoeding op de aansprakelijke tegenpartij. Dit doen wij geheel kosteloos. Zo kan u uzelf volledig focussen op uw herstel.