Onderhouden fiets

Geef uw fiets een langer leven met deze 5 tips

Gepubliceerd op 30-08-2023
276 keer gelezen

Wilt u zo lang mogelijk plezier hebben van uw fiets zonder veel kosten? Dan is goed en regelmatig onderhoud erg belangrijk. Dit kunt u bij de fietsenmaker laten doen maar er zijn ook veel dingen die u zelf kunt controleren en onderhouden. Wij geven 5 tips om uw fiets een langer leven te geven. 

 

1. Pomp uw banden regelmatig op

Controleer regelmatig de luchtdruk in uw fietsbanden. Fietst u dagelijks? Controleer dan om de twee weken de bandenspanning. Bent u een sportieve fietser? Controleer uw banden dan voor iedere lange rit. Goed opgepompte fietsbanden zorgen voor een veilige, comfortabele rit met betere grip.  
 

Te zachte banden verhogen het risico op een lekke band. Ook voelt het fietsen zwaarder, alsof u tegen de wind in fietst. Moet u de banden dan extra hard oppompen? Nee, dit zorgt juist voor een hobbelige rit. U kunt dan de controle over de fiets verliezen.
 

De juiste bandenspanning hangt af van verschillende dingen. Zoals het type fiets, het soort banden, gewicht en het type wegdek. Een stadsfiets heeft meestal een bandenspanning rond de 4 bar. Voor een elektrische fiets is dit meestal tussen de 4 en 4,5 bar. 

 

2. Onderhoud bewegende delen

Een goed gesmeerde ketting fietst soepeler en gaat langer mee. Maar ook bewegende scharnierpunten en derailleurwieltjes hebben smering nodig. Gebruik daarvoor speciale smeermiddelen. 
 

Als het schakelen moeilijk gaat moeten de kabels opnieuw afgesteld of aangespannen worden. Dit zorgt ervoor dat de versnellingen weer soepel werken. En als u toch aan het afstellen bent, controleer dan ook of uw zadel en stuur goed vastzitten. Een goede fietsafstelling en zithouding voorkomen rugklachten, knieproblemen en zadelpijn. 

 

Fiets onderhoud bewegende delen

 

3. Houd uw fiets schoon

Maak uw fiets regelmatig schoon om vuil en modder weg te halen. Een sopje met een spons is vaak al genoeg. Hierdoor slijten onderdelen minder snel en blijven reflectoren zichtbaar. Tijdens het schoonmaken kunt u het frame controleren op roest, scheurtjes en beschadigingen. Maak uw fiets daarna goed droog om roestvorming te voorkomen.
 

Reinig ook het vuil van de remblokjes. Vuil kan de remblokken sneller laten slijten. Deze slijtage hangt ook af van de gemaakte kilometers en het remgedrag. De remmen zijn belangrijk voor een veilige rit, vervang de blokjes dus op tijd.  

 

4. Leer basisreparaties

Veel reparaties kunt u zelf doen en dat bespaart kosten. U hoeft uw fiets dan niet weg te brengen en te missen. Basisreparaties zijn vaak makkelijker dan u denkt. Zoals een band plakken, remmen afstellen of een binnenband vervangen.

 

5. Bescherm uw fiets tegen roest 

Zet uw fiets binnen als dat kan. Zo wordt de fiets minder blootgesteld aan weersinvloeden. Geen plek binnen? Zoek dan buiten een overdekte plek of gebruik een fietshoes om roest op uw fiets te voorkomen.


Tot slot 

U kunt dus veel zelf doen om uw fiets goed te onderhouden. Maar daarnaast is af en toe een bezoekje aan de fietsenmaker zeker geen slecht idee. Een goed onderhouden fiets verkleint de kans op pech onderweg en geeft zelfverzekerdheid tijdens het fietsen. Hopelijk helpen deze tips om lang van uw tweewieler te genieten!