Helmplicht 2023: snorfietsers opgelet, dit wordt aangepast!
Wellicht heeft u het al gehoord. Vanaf 2023 is er een helmplicht voor alle snorfietsers. Hoe zit het precies? Waar moet een helm aan voldoen en wat is de boete als u toch rijdt zonder helm? Lees verder!
1. Wanneer geldt helmplicht voor snorfiets precies?
Per 1 januari 2023 gaat de helmplicht gelden voor snorfietsers. Zowel bestuurders als eventuele passagiers moeten een helm dragen.
2. Wat is een snorfiets precies?
Een snorfiets is een soort van bromfiets die maximaal 25 kilometer per uur kan rijden. In tegenstelling tot een bromfiets mag u wel op een fietspad rijden, maar ook daar geldt in 2023 een helmplicht (was niet zo). Een snorfiets moet verder voldoen aan de volgende eisen om de weg op te mogen (bron: Rijksoverheid):
- snorfiets moet een blauw kenteken hebben;
- moet verzekerd zijn conform wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voertuigen;
- mag maar maximaal 25 km per uur rijden met een maximaal motorvermogen van 4W.
3. Waarom wordt de helmplicht ingesteld?
De helmplicht voert de overheid in om het aantal bromfietsongelukken te verminderen. Wie een helm draagt (bijvoorbeeld op een motorfiets), heeft bijna 70% minder kans op ernstig hoofdletsel en tot ongeveer 40% minder kans op dodelijk letsel (bron: onderzoeksbureau SWOV). Daarom is het dragen van een helm belangrijk en wordt het verplicht in 2023.
4. Wat is de boete voor rijden zonder helm?
Rijdt u zonder helm op de snorfiets in 2023, dan riskeert u een boete van 100 euro.
5. Waar moet uw snorfietshelm aan voldoen?
Overweegt u een helm? Dan moet deze aan bepaalde eisen voldoen. De keurmerken staan vermeld in of op de helmen. Een goedgekeurde helm herkent u aan een cirkel met een hoofdletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4, maar in principe voldoen alle in de EU-goedgekeurde helmen. Voorbeelden hiervan zijn een jethelm, een speedpedelec-helm (NTA-8776) of een integraalhelm (meest veilige optie).
6. Wat moet u doen als u aangereden wordt op de snorfiets?
Met helm bent u in ieder geval al beter beschermd op de snorfiets. Toch is de kans op letsel groot, zeker als u wordt aangereden door een motorvoertuig. Belangrijkst bij een aanrijding is uw gezondheid en uw herstel. Maar het is ook belangrijk om alvast te weten dat u in bijna alle gevallen recht heeft op een schadevergoeding. Op de snorfiets tot maximaal 25 km per uur wordt u volgens de regels nog gezien als een fietser. Hiervoor gelden deze regels.
Gratis letselhulp bij snorfietsongeluk
Wordt u aangereden op de snorfiets? Meld uw snorfietsongeluk gelijk bij Letselhulpservice. Wij luisteren naar uw verhaal en zorgen ervoor dat u uw schadevergoeding krijgt, als u er recht op heeft.