Persoon die stuur van een elektrische fiets vasthoudt

Ongeluk op de elektrische fiets voorkomen: 5 tips

Gepubliceerd op 08-01-2021
349 keer gelezen

Elektrische fietsen zijn niet meer van de fietspaden weg te denken. Zo is het aantal elektrische fietsers in 2020 verdubbeld ten opzichte van 3 jaar eerder (bron: CBS). Helaas gaat deze toenemende populariteit samen met een hoger aantal ongelukken met ernstiger letsel. Zo is de kans op een ongeluk op de elektrische fiets drie keer zo groot dan op een gewone fiets. Wilt u een ongeluk op de elektrische fiets met letselschade voorkomen? Wij geven u tips!

 

1. Stem uw elektrische fiets op maat af

Waar u op moet letten bij een aankoop van een elektrische fiets? Laat allereerst de framemaat van uw elektrische fiets afstellen op uw lichaamslengte. Stel hierbij ook uw stuur en zadel goed in. Dit zorgt ervoor dat u comfortabeler en stabieler kan fietsen en dat u makkelijk op- en af kan stappen. Zit u stabiel op uw elektrische fiets? Dan is de kans op een ongeluk al minder groot.

 

2. Weet hoe uw fiets werkt

Het belangrijkste is om te weten hoe uw elektrische fiets werkt om een ongeluk te voorkomen. Ga bijvoorbeeld eens bij een fietsenwinkel langs en maak een proefrit. Hierbij krijgt u direct alle nodige uitleg, zodat u weet hoe alles werkt. Koopt u de fiets online? Lees dan de handleiding en instructies goed. Weet bijvoorbeeld hoe hard een elektrische fiets gaat en hoe de verschillende standen werken. Zolang u genoeg kennis heeft over uw elektrische fiets, is de kans dat u bij een ongeluk betrokken raakt kleiner!

 

3. Gebruik turbostand van elektrische fiets alleen op rustige wegen

Een elektrische fiets kan tot 25 km/u rijden. Op een high-speed elektrische fiets kan de snelheid zelfs oplopen tot 45 km/u! Toch is dat niet altijd veilig op donkere of slechte fietspaden. Zo ligt een ongeluk op de elektrische fiets op de loer als u net dat ene paaltje te laat ziet. De meeste fietspaden zijn namelijk nog niet aangepast voor elektrische fietsers, waardoor u hier zelf alert op moet zijn. Daarnaast is het aan te raden om bij slecht weer of drukke fietspaden uw snelheid te minderen. Zet pas de turbostand aan als u er zeker van bent dat dit veilig is en als er genoeg ruimte is.

 

4. Trapondersteuning op stand 0 bij rood stoplicht

Een elektrische fiets gaat hard en daarom is het belangrijk om op tijd te remmen voor stoplichten, paaltjes en verkeersdrempels op de weg. Moet u stoppen bij een stoplicht? Voorkom dat u onverwachts wegschiet als het stoplicht weer op groen springt. Zet uw trapondersteuning bij stilstand op 0. Hierdoor heeft u meer grip en kan een eventueel ongeluk op de elektrische fiets worden voorkomen.

 

5. Draag een helm om letselschade te voorkomen

Een ongeluk op de elektrische fiets gaat helaas vaak gepaard met letselschade aan het hoofd. Om dit te voorkomen is het aan te raden om een helm te dragen. Bij high-speed elektrische fietsen die harder dan 25 km/u rijden, is dit al verplicht. Toch wordt geadviseerd om ook een helm bij een normale elektrische fiets op te zetten, ook al heeft u geen helmplicht. Hoe snel een elektrische fiets namelijk ook gaat, u kunt hard op de grond terecht komen bij een val. Een helm beschermt u hiervoor.

 

Ongeluk op elektrische fiets? Vaak recht op schadevergoeding

Krijgt u door een andere weggebruiker te maken met een ongeluk op uw elektrische fiets? Grote kans dat u recht heeft op schadevergoeding. Zeker wanneer uw elektrische fiets een maximale snelheid heeft van 25 km/u. Met deze maximale snelheid heeft u namelijk dezelfde rechten als een ‘normale fietser’. Zelfs bij eigen schuld heeft u dan recht op minimaal 50% schadevergoeding!

 

Schakel gratis juridische hulp in!

Via Letselhulpservice kunt u uw letselschade gratis laten verhalen op de tegenpartij. Ook materiële schade zoals een kapotte elektrische fiets of smartphone kunt u eventueel vergoed krijgen. Wij onderzoeken wie schuldig is en gaan achter uw schadevergoeding aan als u daar recht op heeft. Meld uw letselschade online of bel: 078 632 76 00. Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 uur tot 20.30 uur.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een medische fout als oorzaak.

Helaas behandelen wij geen letselschadezaken met een geweldsdelict als oorzaak. Graag verwijzen wij u door naar Schadefonds Geweldsmisdrijven.

Uw gegevens