Zebrapad

Tips om een aanrijding als voetganger te voorkomen

Gepubliceerd op 24-07-2023
338 keer gelezen

Bewegen is gezond en iedere stap telt. Maar als voetganger loopt u onbeschermd door het verkeer. Dat maakt u kwetsbaar. Volgens Veilig Verkeer Nederland gebeuren de meeste ongevallen met voetgangers tijdens het oversteken. Daarom hebben wij 6 tips op een rijtje gezet die u kunnen helpen om een aanrijding als voetganger te voorkomen.

 

Tip 1: voorrang nemen of krijgen? 

Hier zit een groot verschil tussen. Voetgangers horen in de meeste gevallen voorrang te krijgen op bijvoorbeeld een zebrapad. Helaas zijn er verkeersdeelnemers die deze verplichte voorrang niet altijd geven. Voorrang nemen is dus niet verstandig. Let daarom altijd op of u wel voorrang krijgt voordat u oversteekt. Probeer bijvoorbeeld oogcontact te maken met automobilisten of fietsers die voorbij rijden. Dan weet u of zij u gezien hebben. 

 

Tip 2: kijk goed of u voorrang heeft

Staat u voor een zebrapad met een rood voetgangerslicht? Als het goed is, weet u dat u dan moet stoppen. Maar als er geen verkeerslicht staat, moet u in sommige gevallen ook wachten voordat u oversteekt bij een zebrapad. En dat geldt niet alleen voor hulpdiensten die voorbijrijden met zwaailichten en sirenes. Ook militaire kolonnes en rouwstoeten hoeven u geen voorrang te verlenen. Kijk dus altijd goed wat voor soort verkeer voorbijkomt. 

 

Tip 3: gebruik kanalisatiestrepen 

Kanalisatiestrepen geven aan waar fietsers mogen oversteken. Niet iedereen is hiermee bekend, maar deze strepen zijn ook bedoeld voor voetgangers. Hier heeft u alleen geen verplichte voorrang, zoals bij een zebrapad. Kijk dus goed in alle richtingen of er geen verkeer aankomt voordat u oversteekt! 

 

Kanalisatiestrepen in Engeland

 

Tip 4: links of rechts lopen?

In Engeland zijn ze eraan gewend: aan de linkerkant van de weg lopen. Maar mag dat hier ook? Sinds 1993 mogen voetgangers in Nederland zelf de veiligste kant van de weg kiezen. Als u links van de weg loopt, ziet u vaak wel eerder het verkeer aankomen. Let extra goed op bij onoverzichtelijke wegen en scherpe bochten. Andere weggebruikers kunnen daar sneller van hun baan afwijken.   

Tip 5: zorg voor verlichting 

Bent u op pad in het donker of begint het al te schemeren op weg naar huis? Zorg er dan voor dat andere weggebruikers u van veraf al kunnen zien. Door een simpele reflectiearmband met ledverlichting te dragen, bent u al beter zichtbaar. Heeft u toch geen verlichting bij u? Wandel dan aan de kant met straatverlichting. Zo valt u beter op.

 

Tip 6: hoor het verkeer aankomen

Geen zorgen: u hoeft uw koptelefoon of oordopjes echt niet thuis te laten. Maar als u graag muziek luistert tijdens het wandelen, kan het wel helpen om het volume zachter te zetten en ‘noise cancelling’ uit te zetten. Zo hoort u andere verkeersdeelnemers op tijd aankomen en kunt u op tijd uitwijken. Denk aan een fietser die belt om te passeren of een vrachtwagenchauffeur die u niet ziet lopen. Houd er wel rekening mee dat sommige elektrische voertuigen weinig geluid maken, waardoor u ze niet hoort aankomen. In dit geval kunt u aan de linkerkant van de weg lopen. Zo ziet u de voertuigen aankomen.

 

Toch een aanrijding? Minstens 50% schadevergoeding!

Deze 6 tips kunnen u helpen om beter voorbereid het verkeer in te lopen. Maar het kan gebeuren dat u als voetganger wordt aangereden door een fietser, auto of ander motorvoertuig. Meld dan uw letselschade hier en wij verhalen, kosteloos, uw schade op de aansprakelijke tegenpartij.