Kind fietst door een veld

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind alleen naar school? Lees dit!

Gepubliceerd op 06-08-2021
3573 keer gelezen

Uw kind alleen naar school laten fietsen is een grote stap. Want: veel kinderen zien vaak geen gevaar en zijn snel afgeleid. Maar vanaf welke leeftijd is het veilig genoeg om uw kind alleen naar school te laten gaan? Lees het hier!

 

Kinderen van 9-10 jaar: net wel of niet

Volgens VVN kan een kind pas goed afstanden en snelheden inschatten bij een leeftijd van 9 en of 10 jaar. Fietsersbond (België) adviseert een minimum leeftijd van 10 jaar, maar dit hangt ook af van uw kind: al dan niet snelle ontwikkeling, de schoolroute zelf en de opgedane verkeerservaring. 10-jarigen snappen vaak nog niet de verkeersregels bij lastige verkeerssituaties, maar simpele situaties lukken wel. Zij kunnen ook vanuit hun ooghoeken opletten, 9-jarigen vaak nog niet (meer een tunnelkijk). Bekijk tips om uw kind alleen naar school te leren fietsen.

 

Kinderen 12-13 jaar: vaak ja

In deze leeftijdscategorie kunnen kinderen ingewikkelde verkeerssituaties, met verschillende deelnemers uit diverse richtingen al wel meer overzien. Over het algemeen kunnen ze dus goed alleen fietsen. In september, na de zomervakantie, naar school fietsen blijft wel extra opletten geblazen.

 

Kinderen van 14 jaar en ouder: echt ja

Vanaf de 14-jarige leeftijd hebben ze het wel goed in de smiezen. Ze kunnen goed fietsen (balans houden) en gevaarlijke sitaties goed inschatten. Alleen naar school fietsen is veilig genoeg. Uiteraard kunt u zelf het beste inschatten of uw kind eraan toe is om alleen te fietsen. 

 

Belangrijk om te weten

Omdat kinderen erg kwetsbaar zijn in het verkeer, hebben zij bij een aanrijding door een auto of een ander motorvoertuig nóg meer recht dan 'oudere' fietsers. Is uw kind van 13 jaar of jonger aangereden door een auto? Dan heeft u recht op 100% schadevergoeding, zelfs bij een ongeval door eigen schuld. Is uw kind 14 jaar of ouder? Ook dan minimaal 50% schadevergoeding! Deze kunnen wij gratis voor u verhalen op de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij. Zelfs als dit een tijdje terug is. Het enige wat u hoeft te doen is online uw schade melden en wij gaan direct voor u aan de slag.