Whiplash na ongeval: de symptomen en schadevergoeding
U hoort piepende remmen en kijkt in de achteruitkijkspiegel. Met volle vaart komt een auto op u afgereden en u kunt niet uitwijken. Voor u het weet klapt de auto achterop uw auto. U bent betrokken bij een kop-staartbotsing. De volgende dag gaat u met nekpijn naar de dokter. Eenmaal bij de dokter hoort u dat u een whiplash heeft. Wat is een whiplash precies en wat zijn de symptomen? En hoe kunt u een schadevergoeding laten verhalen? Lees verder!
Wat is een whiplash?
Een whiplash is letsel aan de rug en/of nek. Dit wordt veroorzaakt door een hevige slingerbeweging van het hoofd waardoor de halswervelkolom overmatig wordt uitgerekt. De meest voorkomende oorzaak van een whiplash is een kop-staartbotsing. Helaas raken tussen de 15.000 en 20.000 mensen in Nederland op jaarbasis betrokken bij een whiplash ongeval.
Whiplash symptomen
Een whiplash kan vervelende gevolgen hebben. De symptomen zijn echter afhankelijk van de ernst van het letsel. Zo kan er onderscheid worden gemaakt tussen een lichte en een zware whiplash.
Lichte whiplash symptomen
Bij een lichte whiplash zijn de symptomen na het ongeval vaak niet direct voelbaar. De klachten kunnen ook pas later komen. De meest voorkomende symptomen van een lichte whiplash na een aanrijding zijn:
- Een stijve nek
- Rugpijn
- Hoofdpijn
- Pijn aan schouder en arm
Zware whiplash symptomen
Bij een zware whiplash zijn de symptomen vaak direct voelbaar na het ongeval. Ook is de pijn heviger dan bij een lichte whiplash. Deze pijn gaat vaak samen met:
- Overgevoeligheid voor licht en geluid
- Concentratieproblemen
- Vergeetachtigheid
- Duizeligheid
- Tintelingen en/of uitstralingen naar de arm
- Zichtproblemen
- Slapeloosheid
Whiplash symptomen kunnen na verloop van tijd weggaan. Helaas kunnen er bij zowel een lichte – als een zware whiplash blijvende klachten optreden. Er wordt dan gesproken van een chronische whiplash.
Wat te doen bij whiplash?
De meningen hierover zijn verschillend en de behandeling van een whiplash hangt af van de aard en de ernst van de klachten. Vaak wordt een tijd rust voorgeschreven, terwijl sommige artsen benadrukken dat juist beweging en het opzoeken van de pijngrens het herstel bevordert.
Wat is een verwaarloosde whiplash?
Een whiplash is lastig om objectief vast te stellen. Er zijn namelijk geen afwijkingen te zien op röntgenfoto’s of scans. Enerzijds komen huisartsen hierdoor soms te snel met het oordeel ‘whiplash’, terwijl de klachten ook snel over kunnen gaan. Dit kan negatieve gevolgen hebben op het herstel. Denk bijvoorbeeld aan het mislopen van inkomsten doordat er onnodig een lange tijd niet wordt gewerkt. Anderzijds worden whiplash symptomen vaak later pas herkend door huisartsen. Na het ongeluk vindt daardoor vaak nog geen medische behandeling plaats. Het gevolg: een verwaarloosde whiplash.
Verwaarloosde whiplash: behandeling nog mogelijk?
Er is nog geen behandeling waarvan is bewezen dat het de symptomen van een whiplash volledig verhelpt. Wel kunt u de klachten van de verwaarloosde whiplash verminderen. Zo kunt u bij blijvende klachten terecht bij een fysiotherapeut voor een chronische whiplash behandeling. Hier kunt u werken aan een lichaamshouding die de pijn van de whiplash zo veel mogelijk verzacht. Ook kunt u voor een alternatieve behandeling kiezen.
Letselschade door whiplash? Laat het gratis verhalen!
Heeft u een whiplash door een ongeluk buiten uw schuld? Dan kunt u gratis uw letselschade laten verhalen door Letselhulpservice. De schadevergoeding bij een whiplash is afhankelijk van de ernst van uw symptomen en de mate waarin u door de klachten wordt gehinderd in uw dagelijkse bezigheden. Zelfs bij een lichte whiplash (bijvoorbeeld kortdurende nekklachten) kan er sprake zijn van letselschade en kan u recht hebben op een schadevergoeding (medische kosten, smartengeld, verschuiving van de huishoudelijke taken, arbeidsongeschiktheid etc.). Meld uw letselschade in 1 minuut en wij nemen snel contact met u op om de vervolgstappen te bespreken.