boeken en laptop op studentenbureau

Studievertraging door letselschade: wat nu?

Raak je als student betrokken bij een aanrijding, dan kan dit veel gevolgen hebben. Niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor de voortgang van je studie. Kan je door het opgelopen letsel bijvoorbeeld een paar weken of langer niet naar school, dan kan het zijn dat je daarna lessen moet inhalen of examens niet kan maken. Hierdoor loop je studievertraging op. Dat betekent dat je je studie niet op tijd kan afronden. Als deze studievertraging een direct gevolg is van letselschade door een ongeval, dan kan je hier mogelijk een schadevergoeding voor krijgen. Hieronder lees je hoe dit zit.

Gratis juridische hulp?

Meld uw letselschade

 

Wat is schade door studievertraging?

Loop je door letselschade studievertraging op, dan kun je daardoor later dan gepland beginnen op de arbeidsmarkt. Als er een duidelijk verband is tussen jouw opleiding en de arbeidsmarkt, dan kun je deze kosten misschien wel verhalen. Dit verschilt dus wel per opleiding. Bijvoorbeeld bij een recreatieve schildersopleiding is er geen duidelijk verband tussen de opleiding en de arbeidsmarkt. In dit geval  kun je deze kosten niet verhalen.

Hoe ben je aangereden?

Fietser aangereden

Als fietser aangereden

Aangereden door een auto, of andere weggebruiker? Dan heb je vrijwel altijd recht op vergoeding van je letselschade. Ook als je zelf een verkeersfout hebt gemaakt. 

Lees meer

Voetganger op zebrapad

Als voetganger aangereden

Ben je als voetganger aangereden door een auto of een ander voertuig? Dan heb je vrijwel altijd recht op schadevergoeding van je letselschade. Zelfs bij een ongeluk door eigen schuld.

Lees meer

Auto met barst in ruit

Als bestuurder of passagier aangereden

In de auto of met een ander voertuig betrokken geraakt bij een ongeluk? Wanneer iemand anders schuldig is, heb je recht op een schadevergoeding. 

Lees meer

Welke kosten kan ik vergoed krijgen?

Wanneer je later op de arbeidsmarkt terechtkomt, loop je inkomen mis. Voor deze misgelopen inkomsten kan je een schadevergoeding krijgen. Bij de hoogte van de schadevergoeding wordt rekening gehouden met de duur van de vertraging, de opleidingsgraad en het gemiddelde loon wat je na je studie zou gaan verdienen.

 

Letselschade Richtlijn Studievertraging

Voor de schadevergoeding van de misgelopen inkomsten, als gevolg van studievertraging door letselschade, zijn normbedragen opgesteld door de Letselschade Richtlijn Studievertraging:

 

Basisschool: € 6.300
Vmbo en lbo: € 14.475
Havo, vwo, mbo: € 17.625
Hbo, wo: € 21.400

 

Let op! Bovenstaande bedragen gelden alleen voor studievertraging door letselschade van maximaal 1 jaar. Extra gemaakte studiekosten worden niet meegerekend. Daarnaast wordt bij de normbedragen niet meegenomen of je daadwerkelijk gaat werken na je studie of wat jouw kansen op de arbeidsmarkt zijn. Het verschilt dus per situatie waar jij uiteindelijk recht op hebt.

 

Vergoeding extra studiekosten

Het kan ook voorkomen dat je extra studiekosten maakt door  studievertraging door letselschade. Deze kosten staan los van de vergoeding voor misgelopen inkomsten. Of je recht hebt op vergoeding van de extra studiekosten, verschilt per situatie en individu. Hierbij kan je denken aan een vergoeding van:

 

  • Extra kosten voor het langer moeten huren van schoolboeken.
  • Extra kosten voor aangepast vervoer omdat je niet met het OV naar school kan.
  • Extra collegegeld omdat je langer moet studeren.

 

Schadebeperkingsplicht bij studievertraging door letselschade

Wanneer je studievertraging oploopt door letselschade, heb je een schadebeperkingsplicht. Dat betekent dat je er zelf voor moet zorgen dat je de studievertraging beperkt. Zo kan je bij letselschade door een ongeval ervoor kiezen om thuis te blijven. Heb je bijvoorbeeld letsel opgelopen waardoor je niet meer op de fiets of met het OV naar school kan? Dan kan je er ook voor kiezen om met een taxi of Uber naar school te gaan. Zo mis je zo min mogelijk lessen en wordt de studievertraging beperkt. Er moet dus echt worden aangetoond dat de schade komt door het ongeval en niet door jouw eigen gedrag. Alleen dan worden de (extra) kosten bij studievertraging door letselschade vergoed. 

 

Kan ik kosten door studievertraging gratis laten verhalen? 

Ja! Dit kan als je studievertraging oploopt doordat je letselschade hebt door een ongeluk buiten jouw schuld om. Letselhulpservice helpt jou gratis om de kosten door studievertraging te verhalen. Tip: verzamel bewijsmateriaal voor je studievertraging, zoals je studieresultaten tot aan het moment van het ongeval en een verklaring van een studiedecaan dat je niet in staat bent om je studie te vervolgen. Dit helpt ons bij het verhalen van je schade. Meld je letselschade in 1 minuut en wij nemen snel contact met je op om de vervolgstappen te bespreken!

In 4 stappen uw schadevergoeding

mensen die elkaar helpen

1. Meld uw letselschade

Uw letselschade kan u telefonisch of online melden. Kies de manier die u prettig vindt. Uw melding is altijd vrijblijvend!

onderzoek

2. Toedrachtsonderzoek

Wij checken op basis van de beschikbare informatie wie verantwoordelijk is voor het ongeval. Deze check is uiteraard gratis!

rechter

3. Aansprakelijk stellen

Schatten wij in dat uw schade verhaalbaar is? Dan stellen wij de andere partij aansprakelijk. Ook onze behandeling kost u niets!

euroteken

4. Ontvang vergoeding

Samen met u brengen wij de gevolgen van het ongeval in kaart. Vervolgens claimen wij namens u een passende letselschadevergoeding.

Online letselschadehulp aanvragen

Letselschade en studievertraging?

Is je studievertraging een direct gevolg van de letselschade die je door een ander hebt opgelopen? Wij helpen je graag met het verhalen van je schadevergoeding.