Boete telefoon op de fiets 2023: de kosten, regels en uitzonderingen!
U zit op de fiets en voelt de telefoon trillen in uw zak. Toch even snel beantwoorden? Het is erg verleidelijk, maar doe het niet! Naast dat het de veiligheid van uzelf én die van anderen in gevaar brengt, kan dit ook een erg duur appje worden. Wat is de regelgeving omtrent een telefoon op de fiets? En hoeveel is de boete voor appen? Wij beantwoorden 5 vragen!
1. Wat zijn de regels voor een telefoon op fiets?
De kans op een fietsongeval is maar liefst 6 keer zo groot als er geappt wordt op de fiets (ehbo.nl, 2021). Daarom mag er vanaf 1 juli 2019 niet meer met een telefoon in de hand worden gefietst. Dit geldt ook voor andere elektronische apparaten zoals een tablet, muziekspeler of navigatiesysteem. Wat de smartwatch betreft: deze mag u gewoon om uw pols houden, maar niet bedienen terwijl u aan het fietsen bent. Deze maatregel is ingevoerd om afleiding in het verkeer tegen te gaan en het risico op fietsongevallen te verminderen.
2. Wat is de boete voor appen of bellen op de fiets in 2023?
Als de politie u met een telefoon in uw hand ziet bellen of appen op de fiets, kunnen ze een bekeuring uitdelen van maar liefst 140 euro. Een flink bedrag, zeker als je dit vergelijkt met de boete van 60 euro voor het fietsen zonder licht.
3. Ik gebruik een telefoonhouder op de fiets: wel of geen boete?
U kunt in de meeste gevallen geen boete krijgen als u uw telefoon gebruikt op de fiets als deze in een telefoonhouder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren. Maar let op! Dit geldt alleen als u niet voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgt. Slingert u met uw fiets als u een appje verstuurd vanuit een houder? Dan kan de politie u alsnog beboeten.
4. Mag ik muziek luisteren op de fiets?
Zolang u de telefoon niet in uw handen heeft, mag u muziek luisteren op de fiets. Dit geldt ook voor handsfree bellen of als u uw oordopjes gebruikt om naar het volgende nummer van een afspeellijst te gaan. Zorg er wel voor dat u de omgeving nog goed hoort. Zo komt u minder snel voor onverwachte situaties te staan.
5. Mag ik wel appen op de fiets als ik voor een stoplicht sta?
Als u stilstaat, mag u appen en kunt u geen boete krijgen voor het appen of bellen op de fiets (Rijksoverheid, 2022). Hierbij mag u het andere verkeer alleen niet hinderen. Bij groen licht moet u dus stoppen met appen.
Fietsongeluk in 2023? Meld uw schade!
Krijgt u te maken met een fietsongeluk? Bijvoorbeeld omdat u wordt aangereden door een auto? En loopt u hierdoor lichamelijke klachten of andere ongemakken op? Weet dat u als fietser vrijwel altijd recht heeft op minimaal 50% van de schadevergoeding. Ook bij eigen schuld. Vul dit schadeformulier fiets in en wij verhalen uw schadevergoeding geheel kosteloos voor u op de tegenpartij.