Twee personen op elektrische stepjes door een straat

Mag de elektrische step op de weg in Nederland? 5 antwoorden over regels en boetes!

Gepubliceerd op 11-12-2020
273 keer gelezen

In het buitenland is de elektrische step erg populair. In grote steden als Wenen wemelt het ervan! Maar is het in Nederland legaal om op de elektrische step op de weg te rijden? Wanneer geldt er een boete? Wij zetten 5 veel gestelde vragen voor u op een rijtje!

 

1. Met welke elektrische step mag ik de (openbare weg) op in Nederland?

Er bestaan verschillende soorten elektrische steps. Over het algemeen mag alleen met een elektrische step gereden worden op de weg als deze is goedgekeurd door de RDW en wordt erkend als bijzondere bromfiets. De minimale leeftijd van de bestuurder is 16 jaar en er is geen rijbewijs nodig. Populair is een elektrische step met zadel. Kiest u voor een Go-Ped? Dit is een step met een hulpmotor. Daarmee mag u niet op de openbare weg. Kiest u voor een motorstep? Dan heeft u hiervoor een AM-rijbewijs nodig om de weg op te mogen rijden (officieel is dit geen elektrische step). De regelgeving rondom de elektrische (scooter)steps in Nederland is nog erg mager. Elektrische step kopen? Even extra opletten dus welke regels er gelden.

 

2. Welke snelheid is toegestaan met de elektrische step?

U mag maximaal 25 kilometer per uur rijden met uw elektrische step. Net als met brommers en scooters, kunnen elektrische steppen opgevoerd worden. Uiteraard staat hiervoor ook een boete. In het kader van veiligheid!

 

3. Hoe moet u een elektrische step verzekeren?

U heeft een WA-verzekering nodig voor uw elektrische step. Dit kan alleen maar als u een door de RDW goedkeurde elektrische step heeft. Weinig verzekeringsmaatschappijen bieden deze verzekering aan. Tip: klop aan bij een verzekeraar die ook scooters en brommers verzekert.

 

4. Wat is de boete voor rijden op een niet goedgekeurde elektrische step 2020

Als u met een niet goedgekeurde elektrische step de weg op gaat, riskeert u een fikse boete van maar liefst 360 euro. Ook kan de politie uw step in beslag nemen. En bent u bij een ongeluk betrokken? Dan bent u niet verzekerd.

 

5. Welke (verkeers)regels gelden op de elektrische step?

Voor de elektrische step gelden dezelfde regels als voor snorfietsen:

 

  • Bestuurder is minimaal 16 jaar
  • Er is geen rijbewijs nodig
  • Er is geen kenteken nodig
  • Er geldt geen helmplicht
  • Maximale snelheid is 25 km/u
  • Als er een fietspad is, moet u hierop rijden
  • Verzekering, verzekeringsplaatje en voertuigidentificatienummer zijn verplicht
  • Rode en witte reflectoren zijn verplicht
  • Verlichting in de nacht en bij slecht zicht is verplicht

 

Legaliseren elektrische step in 2020 en 2021

Samen met Ierland is Nederland het enige land in Europa waar er nog erg weinig regelgeving is rondom de elektrische steps. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten weten eind 2020 meer duidelijkheid te geven.

 

Aanrijding elektrische step? Laat gratis uw schade verhalen

Bent u op de elektrische step aangereden? Of door een elektrische step? Meld uw schade bij Letselhulpservice. Wij inventariseren samen met u de schade en verhalen het kosteloos op de aansprakelijke tegenpartij. Meer weten? Lees meer over aanrijding elektrisch step en aansprakelijkheid.