Man op fiets in de stad

Mondkapje verplicht op de fiets? De regels, boete en uitzonderingen!

Gepubliceerd op 01-12-2020
312 keer gelezen

Vanaf 1 december is iedereen van 13 jaar en ouder wettelijk verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. Maar moet u ook verplicht een mondkapje op de fiets op? Wij zetten de belangrijkste informatie op een rij, inclusief de uitzonderingen. Alle informatie omtrent mondkapjes komt van de website van de Rijksoverheid.

 

Is een mondkapje op de fiets verplicht?

Nee, een mondkapje op de fiets is niet verplicht. Als u alleen buiten fietst, kan dat gewoon zonder. Fietst u een fietsenstalling binnen? Denk aan een overdekte of bewaakte fietsenstalling op het station. Dan moet u wel op tijd uw mondkapje opdoen. In publieke binnenruimtes is een mondkapje verplicht.

Ook goed om te weten: met 2 personen op een scooter of motor wordt een mondkapje wel dringend geadviseerd. Juist omdat er geen 1,5 meter afstand bewaard kan worden. Dat principe geldt ook waarschijnlijk op de fiets, maar op rijksoverheid.nl staat er niks over vermeld.

 

Ik ga wielrennen met een groep. Is een mondkapje dan verplicht?

Nee, sowieso geldt met sporten de uitzondering dat het mondkapje af mag blijven. Ook binnen. Gaat u wielrennen? Probeer dan wel de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Bij een leeftijd van 18 jaar of ouder, mag met maximaal 4 personen gesport worden. Kinderen tot en met 17 jaar mogen wel in grotere groepen sporten en hoeven hierbij geen afstand van elkaar te houden.

 

Mondkapje dragen verplicht? De uitzonderingen!

  1. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven nergens een mondkapje op. Ook niet op de fiets.
  2. Mensen met een chronische ziekte of met fysieke, verstandelijke of psychische beperking hoeven geen mondkapje te dragen. 
  3. Tijdens het sporten, acteren, media-optredens of het beoefenen van andere podiumkunsten hoeft geen mondkapje gedragen te worden.

 

Uiteraard hoeft u als u buiten loopt, ook geen mondkapje op.

 

Wat is de boete voor het niet dragen van een mondkapje?

De boete bedraagt 95 euro wanneer u geen mondkapje draagt in publieke binnenruimtes.

 

Tot slot: 3 tips om veilig te fietsen in de winter!

  1. Draagt u een mondkapje op de fiets? Zorg dan dat deze niet over uw ogen schuift. Anders kan het uw zicht sterk belemmeren, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.
  2. In het donker fietsen brengt meer risico’s met zich mee. Zeker wanneer u geen goede verlichting heeft. Zorg dus voor goede verlichting en voorkom dat u op de fiets aangereden wordt. Auto’s en andere voertuigen zien fietsers snel over het hoofd. Weten waar uw fiets aan moet voldoen? Bekijk regels fietsverlichting 2020/2021.
  3. Veilig fietsen in de winter? Maak uw fiets winterklaar of laat het doen. Dat kan bijvoorbeeld bij een fietsenmaker (check op goede banden, remmen en ketting). Zeker in de winter, wanneer de wegen weer gladder worden is het extra oppassen geblazen.

 

Vele veilige en gezonde fietskilometers toegewenst! Wellicht ook interessant om te lezen: boetes voor fietsen zonder licht 2020.

 

Dit artikel is geschreven op 1 december 2020, met de informatie die toen bekend was. Zaken kunnen nog veranderen. Is er iets niet duidelijk? Dan verwijzen wij u door naar rijksoverheid.nl. Daar vindt u ook een informatienummer die u kunt bellen. Letselhulpservice helpt fietsers die aangereden worden kosteloos met het verhalen van de schade op de tegenpartij. Via schadeformulier fiets kunt u heel eenvoudig uw schade melden. Als fietser heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding.