Twee mensen houden vuurwerk vast in de schemering

Oud en nieuw 2022: 3 risico’s op letselschade door een ander!

Gepubliceerd op 01-12-2022
800 keer gelezen

Oud en nieuw staat weer voor de deur! Supergezellig, maar helaas brengt het ook risico’s met zich mee. Zo kunt u bijvoorbeeld letselschade oplopen door de schuld van iemand anders. Hoe te voorkomen en wat als het gebeurt? Dat leggen wij u uit!

 

1. Letselschade door aanrijding auto

U zit op de fiets naar dat veelbelovende oud en nieuw feestje waar u al maanden naar uit hebt gekeken. Maar dan gebeurt het… u wordt aangereden. Door de vuurwerkmist had de automobilist u niet opgemerkt. Ook blijkt dat hij iets te veel gedronken had. Gevolg: u raakt gewond, maakt hoge medische kosten en kunt 2 maanden niet werken. Wat nu? Goed om te weten: u heeft altijd recht op schadevergoeding, ook bij eigen schuld. Dit komt omdat u als fietser veel kwetsbaarder bent dan een auto en daarom heeft u meer rechten. Gelukkig kunt u de letselschade na een aanrijding op de fiets kosteloos laten verhalen.

 

Aanrijding op de fiets voorkomen?

Rijd zoveel mogelijk op goed verlichte fietspaden en vermijd donkere wegen waar veel auto’s rijden. Zet uw fietslicht aan en stap uiteraard niet op de fiets met een slokje te veel op!

 

2. Been gebroken door nalatigheid café

Het is bijna 00:00 uur en iedereen druppelt langzaam vanuit het café naar buiten om te genieten van al het mooie vuurwerk dat de lucht ingaat. Buiten het café is een dj en een lichtshow. Er liggen veel kabels op straat en u struikelt. Wat blijkt? De kabels lagen los, omdat deze niet goed waren bevestigd aan de straat. Gevolg: u zit met een gebroken been opgescheept. Wat nu?

 

Bent u bezoeker?

De kans dat u uw letselschade kunt verhalen bij de verzekeraar van de eigenaar van het café is in dit geval groot. De eigenaar van het café is namelijk verantwoordelijk voor een goed verloop van het feest en had deze schade kunnen voorkomen door de kabels met tape vast te zetten.

 

Werkt u achter de bar?

Dan is het een bedrijfsongeval. De werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving en bij nalatigheid kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld. Maakt u medische kosten? In veel gevallen kunt u óók uw bedrag aan eigen risico (zorgverzekering) laten verhalen.

 

Valpartij voorkomen?

Vaak kunt u er niks aan doen, maar slim is sowieso om bij grote drukte goed uit te kijken waar u loopt en te checken waar de nooduitgangen zijn. Aan het werk tijdens oud en nieuw 2022? Loop even een rondje voordat het gefeest begint en spot die losliggende kabels op voorhand. Scheelt ongelukken!

 

3. Geraakt door vuurwerk van de buurman!

U staat buiten te kijken naar het mooie vuurwerk, maar wordt dan plotseling in uw gezicht geraakt door een vuurpijl van uw buurman een paar deuren verder. Helaas heeft dit fikse brandwonden en oogletsel tot gevolg. Wat nu? Goed om te weten: de letselschade kan dan nog zo groot zijn, het is lastig om dit te verhalen. Alleen als kan worden aangetoond dat de buurman een onrechtmatige daad heeft begaan, kan uw letselschade verhaald worden. Van een onrechtmatige daad is onder meer sprake als de buurman de voorschriften voor het afsteken van de vuurpijl niet heeft nageleefd. Mocht u een vuurwerkongeluk door een ander krijgen, verzamel dan zoveel mogelijk bewijsmateriaal. Maak foto’s, zorg voor getuigen, verzamel restanten van het ontplofte vuurwerk en laat de verwondingen in uw medisch dossier opnemen. 

 

Vuurwerkongeval voorkomen?

Gaat u naar buiten? Zorg ervoor dat uzelf met oud en nieuw de nodige maatregelen neemt om letsel door vuurwerk te voorkomen. Denk aan het dragen van een vuurwerkbril, maar trek ook kleding aan die tegen een stootje of vonk kan (geen nylon). Een jas met capuchon is ook af te raden. Blijf daarnaast op afstand en steek gebruikt vuurwerk niet opnieuw af. Ook slim: haal uw vuurwerk op bij officiële verkooppunten in Nederland.

 

Op naar een (nog) veiliger 2023!

Natuurlijk hopen we dat u komend oud en nieuw er zonder kleerscheuren vanaf komt. Wij wensen u namens Letselschadeservice dan ook een fijne jaarwisseling en een ontzettend gelukkig én (nog) veiliger nieuwjaar.