Fietszadel in de regen

Veiliger fietsen in de regen: 6 tips

Gepubliceerd op 03-04-2023
434 keer gelezen

Als het weer écht niet meezit, is fietsen een flinke uitdaging. Deze 6 tips helpen u om veiliger te fietsen in de regen en heelhuids op uw bestemming te komen. Hiermee loopt u als fietser minder risico op een fietsongeluk en letselschade.


Tip 1: bekijk de weersvoorspelling

Wilt u niet voor verrassingen staan tijdens het fietsen? Het is verstandig om altijd even de weersvoorspelling op te zoeken of een actuele neerslagradar te bekijken. Zo voorkomt u dat u in de regen moet fietsen en kunt u misschien met een ander vervoersmiddel op uw bestemming komen. 

 

Tip 2: kies de juiste regenkleding

Gaat u toch in de regen fietsen? Met een paraplu fietsen mag. Maar met 1 hand aan het stuur bent u bij een harde windvlaag al snel de controle kwijt over uw fiets (én uw paraplu). Beter is het om goede regenkleding te dragen. Een regencape kan al snel te groot zijn, dus zorg ervoor dat deze niet tussen de spaken komt. Kies daarnaast voor een jas met doorzichtige capuchon. Zo ziet u het verkeer naast u beter. Draagt u een bril? Voorkom dan dat de glazen beslaan en behandel ze vóór vertrek met anti-condensspray. 
 

Tip 3: zorg dat u zichtbaar bent

Stel: u zit op de fiets en donkere wolken komen uw richting op. Plotseling zit u in een wolkbreuk. In zo’n situatie is het extra belangrijk dat u goed zichtbaar bent voor het verkeer om u heen. Ook automobilisten worden namelijk overvallen door die fikse bui. Met regen op de voorruit en het gebrek aan daglicht zien ze hun omgeving vaak minder. Zorg - zeker als u in de regen fietst - dus dat de verlichting van uw fiets goed werkt en dat er reflectoren op uw fiets zitten. Ook een jas met reflecterende strepen maakt u beter zichtbaar. Wilt u meer weten over veilig fietsen in het donker? Lees deze tips

 

Wees zichtbaar tijdens het fietsen

 

Tip 4: fiets voorzichtiger in de regen

Het lijkt logisch, maar net zoals bij auto’s is de grip op de weg natuurlijk erg belangrijk. Het zijn maar hele kleine stukjes van uw banden die contact met het wegdek hebben. Neem daarom de bochten wat ruimer. En fiets de oprit niet schuin, maar recht op. Zo maakt een groter oppervlak contact met de grond en heeft u meer grip. Heeft u een e-bike? Zorg er dan voor dat uw trapondersteuning niet op ‘maximaal’ staat wanneer u wegfietst. Op een nat wegdek glijdt de fiets makkelijker weg onder een sterke voorwaartse kracht. Lees meer over hoe u ongelukken op de elektrische fiets voorkomt.

 

Tip 5: controleer uw remmen en banden

Moet u plotseling in de remmen? Dan glijdt uw fiets mogelijk langer door als uw banden versleten zijn. Controleer daarom of uw buitenbanden nog voldoende profieldiepte hebben en vervang deze als dat nodig is. Ook is het slim om zo nu en dan de remmen opnieuw af te (laten) stellen. Dan staat u bij een noodstop sneller stil. Controleer daarbij ook de remkabels. Zijn deze beschadigd of moeten ze strakker afgesteld worden? Maak dan snel een afspraak bij de fietsenmaker!

 

Tip 6: draag een helm

Wees voorbereid en zorg ervoor dat in elk geval uw hoofd beschermd is; draag een veilige fietshelm. Volgens SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) verkleint u het risico op ernstig hoofdletsel met zo’n 60% als u een helm draagt op de fiets. 

 

Toch een fietsongeluk in de regen?

Hoe vervelend ook: een ongeluk kan elke fietser overkomen. Goed om te weten: bij een fietsongeluk heeft u vrijwel altijd recht op een schadevergoeding, die u gratis kunt (laten) verhalen. Zelfs als het even geleden is. Weten hoe dit precies zit en welke kosten u kunt laten verhalen?


Wij leggen het hier uit!